Co zanechá rozvod v dětech? Nedůvěru ve vztahy, nebo naopak touhu po pevné rodině

22. březen 2022

„Pro děti je rozvod rozpad celého světa. Uvádí je do nejistoty,“ říká v Balancu profesor lékařské psychologie, psycholog a psychoterapeut Radek Ptáček. Děti z rozvedených rodin mají více vztahů a ty i častěji končí. Někteří úplně na manželství zanevřou. Důležité je, v kolika letech se rozvod udál, jak probíhal a jaký vztah měli rodiče k sobě i dětem po něm. Z rozvodu nemusí být celoživotní trauma, ale jen obyčejná vzpomínka.

„Když se rozvod dětem dobře vysvětlí, nemusí to být tragédie. Tragédie je, když se rodiče nedohodnou.“ Děti se učí od rodičů, i když se o to nesnaží. Okoukávají, napodobují, i nevědomě. Zapamatují si, jak se k sobě rodiče chovali, a mohou to opakovat, považovat to za běžné. Nebo je naopak tolik odradí zkušenost z původní rodiny, že žádnou vlastní nebudou chtít zakládat.

Vztahy, které vydrží, nepojí ani tak velká láska, jako společné zájmy. Z výzkumů prý vyplývá, že čím větší intenzita, zamilovanost a láska je na začátku vztahu, tím pravděpodobněji se rozpadne.

Děti se také mohou stát nástrojem v rozvodu rodičů. Máma nebo táta z nich dělají vyjednavače, donašeče nebo se je snaží poštvat proti druhému. S tím se pak mohou setkávat i v dospělosti. Třeba se vyhýbají konfliktům nebo mají tendenci řešit spory jiných lidí, do kterých jim vlastně nic není. Jsou na to totiž od dětství zvyklí. Rozvod rodičů ale neznamená, že nebudeme schopni mít dlouhodobé a naplněné vztahy po celý život.

Poslechněte si celý rozhovor o tom, jak rozvod rodičů ovlivňuje děti a jejich dospělé vztahy.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.