Co znamená flexit a kdo vypěstoval největší bramboru? Žádné info není k ničemu

4. srpen 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, přivítaly na dálku na trase Brno–Praha jen samy sebe. A protože k sobě nesehnaly žádného hosta, přistálo jim na talíři téma zbytných vědomostí z Wikipedie.

Ivana konverzaci odpálila infem o tom, proč nosí údajně herec Morgan Freeman náušnice v uších a jaké ovoce by se nemělo jíst, když jsou nablízku včely, a v čem tkví výhoda užívání levandule. Zuzana zase kontrovala pojmem extreme ironing, což je žehlení na nebezpečných místech, jako je skála nebo surf.

Pak ještě přečetla – ne tak úplně spatra – několik definic z Wikipedie, po poslechu tohoto dílu tedy budete vědět, co je Dunning-Kruger efekt, jak se liší slovesa flexit a holedbat se. 

Ivana se vrátila k praktickým pikanteriím z Wikipedie a sdělila národu, kdo exceluje v pěstování nadměrné zeleniny a kolik kalorií má mateřské mléko velryb. Pak se moderátorky krátce pobavily o kritice kapitalismu a mohlo se jít zase surfovat domů na Wikipedii.

Pusťte si do duše a uší Buchty a přijdete na to, že vaše memorování jmen členek skupiny Spice Girls ani to, že si pamatujete astrologická znamení českých prezidentů, nebylo plýtváním času – vědění je totiž moc.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.