Courtney Barnett: V malých okamžicích je krása. Hodně o nás vypovídají

4. září 2019

Australská písničkářka Courtney Barnett přijíždí poprvé do Česka, kde odehraje koncert v rámci tour ke své poslední desce Tell Me How You Really Feel. Indierocková zpěvačka, která se proslavila texty protkanými každodenností, nefunkčními vztahy i sebekritikou, letos získala titul Independent Artist 2019, a to na australských cenách nezávislé hudby. Spojili jsme se s ní těsně před jejím prvním tuzemským vystoupením.

Tvůj poslední dubnový singl Everybody Here Hates You si pohrává s myšlenkou, že i když se navenek tváříme vyrovnaně, jsme uvnitř všichni na hraně zhroucení. Co drží nad vodou tebe?

Já ani nevím. Snažím se prostě dělat, co můžu. Asi jako každý. Když se v takovém stavu ocitnu, snažím se zpomalit a nadechnout. Snažím se dívat se na tu situaci realisticky.

Často zpíváš o zdánlivě obyčejných věcech. Například v úvodu songu Dead Fox, cituji: „Jen trvá na tom, že budeme kupovat pouze organickou zeleninu.“ Proč jsou to právě obyčejné věci a všední události, které ti dají impuls pro tvorbu nové písničky?

Jo, v těchhle malých okamžicích je krása. V životě je někdy přehlížíme a přistupujeme k nim, jako by nebyly zajímavé. Ale já si myslím, že tyhle momenty o nás vypovídají hodně.

Svou druhou desku Lotta Sea Lice jsi vytvořila spolu s americkým písničkářem Kurtem Vilem. Jak vypadá spolupráce dvou tak silných osobností, jako jste vy dva? A šla bys do podobné spolupráce znovu? Jaké jsou výhody a nevýhody?

Rozhodně! Věřím, že v mém životě bude ještě spousta takových spoluprací. Ať přijdou samy, uvidíme, co se stane! Práci na té desce s Kurtem jsem si hodně užila. Dělat s různými lidmi na různých projektech, na jiných hudebních stylech je skvělá zkušenost – a všechno z toho rozvíjí jiné části osobnosti a kreativity. A to člověka různě posouvá. Určitou nevýhodou může být zranitelnost – je to přece jen práce s cizími lidmi. A to, že to člověka dostává z jeho komfortní zóny. Sice se to může často zdát jako nevýhoda, ale ve výsledku je to nakonec vždy naopak.

Co je pro tebe úspěch? A co je největší oběť, kterou jsi kdy musela vzdát své kariéře?

CB: Je to takový kontinuální proces pochopení a vztahu k úspěchu. Co úspěch znamená a jakým způsobem vzniká. Nevím, sama se na to snažím postupně přijít.

Jaké písničkářky Courtney Barnett inspirují? A jak tráví svůj volný čas, když zrovna nějaký má? Pusťte si celý rozhovor.

autor: Jolana Humpálová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.