Crossings: Jaké je pracovat v cizině?

27. únor 2013

V dalších Crossings se poohlédneme po tom, jak je komplikované uplatnit se jako migrant nebo migrantka na trhu práce. A to nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Ve studiu jsme přivítali Thuy, která kromě studia Vyšší zdravotnické školy pomáhá svým rodičům v rodinném byznysu. Taky Elenu, která v České založila eventovou agenturu, a nechyběla ani, jak už to u rozhlasových Křižovatek o migraci bývá zvykem, zástupkyně české majority – Lenka, která má za sebou velmi bohaté zkušenosti s prací v zahraničí.

V České republice pracují tisíce žen jako ošetřovatelky, uklízečky nebo chůvy v domácnostech. Oficiální statistiky ale mluví jinak a téma domácích pracovnic se stává v očích státu neviditelným. S jakými problémy se potýkají ženy, které vypomáhají v českých domácnostech, zjišťovala Oksana Belková z Fóra Migrantů.

Na jaké překážky a předsudky musí narážet migranti a migrantky, kteří chtějí začít pracovat v nové zemi? Setkávají se s nepochopením nebo náznaky nesnášenlivosti ze strany majoritní společnosti? Jakou pozici mají v České republice vietnamští obchodníci?

02838220.jpeg

Existují stereotypy, které narušují komunikaci mezi migranty a majoritní společností na pracovním trhu? Vnímáme někoho s odlišným přízvukem nebo jinou kulturní zkušeností jako nekvalifikovanou pracovní sílu? Dovedou si Elena nebo Thuy představit svůj profesní návrat do země, kde se narodily?

autor: Susana
Spustit audio