Crossings: Jakou cenu má zdraví

25. duben 2012

V rozhlasových křižovatkách Crossings se tentokrát potkají Jerry Dresslerová, zdravotní sestra, která asistuje lidem v oblastech postižených katastrofou – např. na Haiti či v Pákistánu, Igor Chanťa, masér a léčitel původem z Ukrajiny, a Alexandra Soboleva, která studuje v České republice fyzioterapii a bude působit jako tlumočnice v nemocnicích.

Těšit se můžete i na rozhovor s psycholožkami Věrou Roubalovou a Olgou Sera o tom, jaké to je žít v cizině z hlediska psychiky.

Zdraví patří pro všechny lidi k těm nejdůležitějším věcem v životě. Pro cizince a cizinky žijící v České republice se ale právě zdravotní péče může stát doslova noční můrou. Komerční zdravotní pojištění, které si musí ze zákona platit všichni se studijním, podnikatelským a krátkodobým vízem, tedy čtvrtina z nich.

Život v neznámé zemi s sebou přináší hodně nových zážitků, ale i překážek a taky stres a obavy. Nakumulované napětí se pak může projevit nejen na fyzickém, ale i psychickém zdraví. I proto poskytují neziskové organizace cizincům a cizinkám psychologické poradenství . S psycholožkou Inbaze Berkat a terapeutkou organizace Amiga si povídala Zuzka Rejchová. A jak obstála během adaptace v České republice psychika našich hostů?

Dnešním tématem rubriky Ve středu dění je situace domácích pracovnic v České republice. Sdružení pro integraci a migraci spustilo k Mezinárodnímu dni žen novou kampaň, která je zaměřená právě na téma domácí práce. Cílem této kampaně je přinutit lidi k zamyšlení nad tím, o kolik složitější je situace pro domácí pracovnice – cizinky. Jejich práce totiž přímo souvisí s jejich oprávněním pobytu v České republice. Podrobnosti zjišťovala Lída Kashpurová z Fóra migrantů, povídala si s Evou Valentovou ze Sdružení pro integraci a migraci.

autor: Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.