Crossings: Vánoce a cizinci

21. prosinec 2011

V prosincovém díle rozhlasových křižovatek o migraci se podíváme trochu netradičně na Vánoce a tradice obecně.

Naši hosté přišli do Česka z muslimské a buddhistické země: Thuy Duong Trinh se narodila ve Vietnamu, kde se Vánoce neslaví, ale vyrůstala v péči české babičky a tedy přivykla i místním zvykům. Hassan Ezzedine je muslim a narodil se v Libanonu. Budeme si tedy povídat o tom, jak se proměňují či neproměňují oslavy a zvyky pod vlivem českého okolí, zda také migranti podléhají vánoční nákupní horečce nebo jaká dramata se odehrála při jejich prvních Vánocích v Česku. Samozřejmě nebude chybět ani český pohled na prožívání Vánoc v cizí zemi, povídat nám o tom bude Jana Hunt, která žije se svým americkým manželem ve Spojených státech.

Oslava židovského svátku Chanuka může připomínat křesťanské Vánoce. V následující reportáži, kterou natočila Masha Volynsky, se ale přesvědčíte, že Chanuka nemá s našimi Vánoci nic moc společného, a našich hostů se budeme ptát, jestli je v jejich kultuře nějaké období nebo tradice, která by se dala přirovnat právě k Vánocům.

Středověké (trojúhelníkové) a moderní chanukové svícny -

Vánoce jsou křesťanskými svátky, a i proto mívají právě o Vánocích asi nejvíc napilno faráři a kazatelé, kteří jsou takovými průvodci vánočních oslav narození Ježíše Krista. Mezi českými kazateli najdete také faráře s takzvaně cizí státní příslušností, my bychom vám v následujícím profilu chtěli představit jednoho z nich. Leonard Teca působí v českém kostele poněkud exoticky.

V pravidelné anketě vám přinášíme vzpomínky cizinců a cizinek žijících v České republice na jejich první Vánoce strávené u nás.

Předvánoční díl Crossings jsme věnovali památce Václava Havla, který se zasloužil nejen o to, že dnes můžeme na rozhlasových vlnách svobodně vysílat, ale také o to, že můžeme vysílat pořad o cizincích, o tom, jak se jim u nás žije a jak my Češi prožíváme zase své životy za hranicemi naší země. Před rokem 1989 bychom totiž do studia nemohli pozvat nikoho. Na Václava Havla zavzpomínal v rubrice Ve středu dění Patrick Hamouz z Fóra migrantů.

autor: Susana
Spustit audio