ČT art: Bon Jovi, Neckář a „na mladý taky myslíme“

28. srpen 2013

V sobotu 31. srpna startuje vysílání ČT art. „Vznikem ČT art se mění přístup k vysílání kultury na českých televizních obrazovkách. Kultura bude díky ČT art poprvé prezentována uceleně, v širším kontextu, v hlavním vysílacím čase a pravidelně,“ těmito slovy se prezentuje nový kanál v oficiálních propagačních materiálech České televize. Pokusili jsme se zjistit, kam bude směřovat historicky první televizní program v ČR orientovaný čistě na kulturu.

Šéfem celého projektu je Tomáš Motl. Zeptali jsme se, jak bude probíhat kooperace ČT art s francouzsko německým kanálem ARTE. Motl také prozradil, proč se bude jeho stanice orientovat spíš na starší publikum a co si má člověk představit pod vysílacími okny jako Koncerty světových hvězd nebo Perly českého dokumentu.

Ve druhé Rentgenové částí jsme s Tomášem Motlem probrali studentskou tvorbu a její podporu. Tématem bylo také budoucí financování kanálu ČT art a jak bude vypadat po jejím vzniku rozvržení kulturních zpráv v celé televizi. Uslyšíte také dramaturga studentské tvorby Víta Janečka, který slibuje při výběru filmů objektivitu.

02954947.jpeg

S Rostislavem Uherem jsme rozebrali jeho koncepci hudební dramaturgie. Po tiskové konferenci nám trochu zatrnulo, když jsme se dozvěděli, že ČT art se plánuje ve velkém věnovat 70. narozeninám Václava Neckáře a šéf hudebních akvizic Petr Zvoníček miluje jazz a kapelu Bon Jovi. V rozhovoru nato Rostislav Uher přiznal, že mladé tvorbě se rozhodně vyhýbat nebude. Na závěr jsme s vedoucí dramaturgyní akvizic Alenou Poledňákovou zkusili rozluštit, co pro ni znamená dobrý film.

autor: Martin Melichar
Spustit audio