ČT začala vysílat Stoneův dokumentární seriál o tom, co Amerika udělala špatně

8. červenec 2014

Režisér snímků Četa, JFK, Wall Street nebo W o Georgi W. Bushovi představil seriál Americké století očima Olivera Stonea loni v Karlových Varech. Podobně jako nedávno Noam Chomsky si za své levičáctví v médiích vysloužil posměšky, až nadávky, Mirce Spáčilové jeho řeč připadala jako vystoupení komunistických poslanců v parlamentu. České televizi za jeho uvedení patří respekt. Stoneův seriál připomíná důležité historické momenty, o kterých se většinou nemluví.

„Často se říká, že toto století je americkým stoletím, já říkám, že je stoletím obyčejného člověka,“ zahájil v roce 1942 svůj slavný projev americký viceprezident Henry A. Wallace, ve kterém vyzval k ukončení kolonialismu a podpoře rovných možností všech lidí. „Nesmí existovat vojenský ani ekonomický imperialismus,“ řekl Wallace v době, kdy ho čekaly ještě necelé tři roky v pozici nejdůležitějšího muže Spojených států po F. D. Rooseveltovi. Název dokumentu pozměněný Českou televizí za použití odkazu na jeho projev je pro seriál výstižnější než jeho původní titul Oliver Stone’s Untold History of United States.

Stoneův dokument neohromuje nikdy nevyřčenými skutečnostmi – události a fakta, které popisuje, jsou známé, v učebnicích, neakademické literatuře a dokumentech se ale většinou objevují jejich odlišné interpretace. Právě Henry Wallace je pro Stonea jednou z klíčových postav dějin USA, která jejich směřování po druhé světové válce mohla podstatně ovlivnit.

Pro Stonea, který v dokumentu začíná v 30. letech a končí zklamáním z prezidenta Obamy, přišel zásadní, nešťastný zlom v americké historii s volbou viceprezidenta v lednu 1945, místo progresivního Wallace se jím stal neprozíravý Harry Truman, po Rooseveltově smrti prezident neschopný vyjednávat se Sověty, podle Stonea svou omezeností a arogancí zodpovědný za vyostřování napětí mezi nimi a USA, prezident, který umožnil tragédii Hirošimy a Nagasaki. Shození bomby v dokumentárním seriálu, který Stone psal s historikem Peterem Kuznickem, je moment, kdy USA ztrácí svoji morální autoritu.

Ačkoliv mýtus o tom, že Spojené státy vyhrály druhou světovou válku, žije dál, upřímní historici se shodují na tom, že to byl Sovětský svaz a celá jeho společnost včetně brutálního diktátora Josifa Stalina, kdo čirým zoufalstvím a neuvěřitelným stoickým hrdinstvím porazil monstrózní německou válečnou mašinérii,“ je slyšet Stoneův hlas na konci prvního dílu. (Později zařazuje i záběry z projevu J. F. Kennedyho, ve kterém toto prohlášení parafrázuje.) Právě často opomíjené hrdinství sovětského lidu ve válce, obrat v americké zahraniční politice reprezentovaný Trumanem, shození atomové bomby, následný vyhrocený antikomunismus a promarněná šance ukončit studenou válku po Stalinově smrti jsou v dokumentu zásadními momenty, které americkou politiku určují dodneška.

03161018.jpeg

Stoneův a Kuznickův seriál, skvěle sestříhaný z dokumentárních záběrů, podkreslený hlasem režiséra a vážnou hudbou, není bez chyb. Občas se uchyluje k psychologizování, jako v momentě, kdy Trumana vykresluje jako padavku, který si ponižování v dětství kompenzuje tím, že dělá ramena na sovětského ministra zahraničí Molotova, nebo když u záběrů Šostakoviče skládajícího Osmou symfonii nezmiňuje její nucené přejmenování na Stalingradskou ani šikanu, kterou musel skladatel od režimu strpět.

Podobných momentů je však v seriálu málo. Americké století očima Olivera Stonea v žádném případě neobhajuje režim bývalého Sovětského svazu. Skutečnost, že Stalin byl brutálním, paranoidním diktátorem a vrahem, Stone vyslovuje explicitně a opakovaně, zvěrstva jím spáchaná nezamlčuje ani neomlouvá. Vnímat jeho film jako hysterickou konspirační teorii ve filmu znamená nerozumět, že kritika politiky Spojených států automaticky neznamená schvalování bývalých komunistických režimů.

Režisér navíc netvrdí, že je seriál vyváženým obrazem historie USA od druhé světové války. Jeho dokument vznikl v opozici vůči mnoha filmům, které nezpochybňují americkou zahraniční politiku a zjednodušené vnímání studené války jako konfliktu mezi dobrým kapitalismem a zlým komunismem. Stone bourá mýtus americké výjimečnosti a vnímání sebe sama jako dobrého strážce světa. V tomto smyslu skutečně rozšiřuje obecné povědomí o dějinách USA a neakademickému publiku zprostředkovává názory, které v anglosaském univerzitním prostředí nejsou menšinové.

03161016.jpeg

Americké století je dokument, který by se dal promítat ve školách – svůj výklad dějin divákům nenutí, jediné, k čemu je nutí, je kritické uvažování. Jak napsal americký kritik Matt Zoller Seitz: „Mnoho diváků zvyklých vnímat Američany za všech okolností jako hrdiny odmávne seriál tak, jako jsou zvyklí odmávnout filmy Michaela Moorea. Dělají chybu.“

Dokument si můžete pustit TADY.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka