Cyklistům znovu začíná Tour de France. Na start slavného závodu ale musí do Dánska

1. červenec 2022
Tribuna

Závod, který je ve skutečnosti mnohem hlubší sportovní událostí a jehož vítěz oblékne žlutý dres, znovu startuje. Tour de France 2022 je na začátku a po následující tři týdny ji budou uhranutě sledovat fanoušci z celého světa. Proč je Tour pořád takovým magnetem a jak to vypadá na prahu letošního ročníku?

Kodaň se s Amsterdamem přetahuje o pozici cyklistice nejzaslíbenějšího města. A právě tam letošní Tour de France začíná, otevírá Vojta Jírovec povídání o slavném závodě. Ten má před sebou vůbec nejsevernější tzv. Grand Départ v historii a soudě dle ohlasů, vypadá to na povedený začátek. Do Francie se cyklisté přesunou až před čtvrtou etapou.

Hlavním favoritem je znovu Tadej Pogačar, který už doma má dva žluté dresy a nyní chce třetí. Povedlo se to jen třem jiným jezdcům. Pak je jeden čtyřnásobný vítěz, pět pětinásobných a Lance Armstrong, který sedmkrát nevyhrál (Armstrong byl z výsledkových listin vymazán kvůli dopingu, pozn. red.). Takže už před ním mnoho jezdců není, vysvětluje Vojta.

Letošní ročník má velký tahák v podobě slavného francouzského stoupání Alpe d’Huez, které se pojede ještě na státní svátek čtrnáctého července. Je to cyklistická Mekka, i když to samotné stoupání nemá takovou tradici,” popisuje Vojta kopec, kam poprvé cyklisté vystoupali v roce 1952. Lidé tam kempují už dva dny dopředu, aby viděli Tour, dodává.

Jednadvacet slavných serpentin, které vedou až na vrchol Alpe d’Huez, bude obleženo tisíci a tisíci fanoušky. Podobně to ale bude vypadat také v pyrenejských stoupáních, na kostkách v severní Francii nebo v samém závěru v srdci Paříže na Elysejských polích. Tour de France si každý rok drží svou pozici nejsledovanější události světového sportu. A letošní ročník slibuje, že by mohl být obzvlášť napínavý.

Nastává každoroční třítýdenní svátek cyklistiky: Tour de France. Jak to před startem závodu vypadá a proč je Tour pro sportovní fanoušky takovým tahákem? Na to se podíváme v nové Tribuně.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.