Cyrano na lodi

23. září 2010

První červnový Tyjátr zavítal na loď Tajemství Divadla Bratří Formanů. Jednou z posádek letošní sezóny je totiž také nové Divadlo Aqualung, které tady 4. a 5. června odehraje představení Cyrano v režii Štěpána Chaloupky. Poslechněte si Tyjátr, ve kterém si o představení povídala s herci Luborem Šplíchalem a Natálií Topinkovou povídala naše redaktorka Zuzka Filípková.

Tyjátr

0:00
/
0:00

Postavičku muže s ošklivou tváří a dobrou duší zná snad úplně každý. Cyrano z Bergeracu je slavné romantické drama, které se odehrálo na divadelních prknech už mockrát. U nás můžeme zavzpomínat na slavnou inscenaci s Borisem Rosnerem v divadle pod palmovkou nebo na národní divadlo, kde si roli Cyrana zahrál David Prachař. Tak trochu moderněji pojatou klasiku nastudoval soubor Divadla Nablízko v roce 2005. O rok později Nablízko ohlásilo svůj oficiální konec, ale Cyrano žil dál. Inscenaci ve stejném složení jste mohli v roce 2006 zaznamenat v divadle v řeznické a nyní 4. a 5. června na lodi Tajemství bratří Formanů.

Cyrano v podání divadla Aqualung je hra pro devět herců a 17 postav. Někteří herci během představení vystřídají až 4 role. Celý příběh se točí kolem milostné zápletky tří hlavních postav. Cyrano alias Lubor Šplíchal miluje Roxanu, kterou hraje Natálka. Ta ale touží po mladém krásném Kristiánovi v podání Václava Krátkého.

00554258.jpeg

Aby té romantiky nebylo příliš, v představení zazní hudba od Víta Bruknera, která jde tak trochu záměrně proti klasice. Na místech, kde byste čekali romantickou árii, uslyšíte rockový nářez. I přesto, že jde o drama, kde nechybí ani smrt, určitě se také zasmějete.

Loď Tajemství kotví v Jankovcově ulici na Praze 7. Pokud se tam na Cyrana vydáte, tak se oba dva dny v pondělí 4. i v úterý 5. června se hraje od 20 hodin. Pro více informací o představení a o divadle se mrkněte na stránky www.divadloaqualung.cz nebo na stránky divadla bratří Formanů.

autor: zuf
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.