Czeching 2019 představuje nominované. O vítězi se rozhodne na Metronome Festivalu

15. duben 2019

Radio Wave i letos organizuje další ročník projektu, který představuje českou hudbu zahraničnímu publiku. O přízeň mezinárodní poroty bude soutěžit pětice interpretů během Metronome Festivalu v Praze. Mezi nominovanými jsou kapely Market, Nylon Jail, Branko’s Bridge a zpěvačky Margo a Viah. Vítěz si zahraje na nizozemském Eurosonicu – největším showcaseovém festivalu v Evropě.

Hudebně-exportní projekt Czeching už posedmé vybere zástupce české scény, který dostane možnost prezentovat svoji hudbu v zahraničí. Nominovaní budou muset letos přesvědčit jak odbornou porotu, tak hlavně publikum Metronome Festivalu v pražských Holešovicích, kde budou vystupovat. Tématem projektu Radia Wave, jehož hlavním cílem je vytváření povědomí o české hudební scéně za hranicemi, je totiž hlavně živé vystupování.

Nominaci letos získala originální pražská kytarovka Market, která má za sebou úspěšnou debutovou desku Art Star. Mezi pěti vybranými je i olomoucká kapela Nylon Jail, autentická kombinace elektronické hudby a country, nebo energická garage-rocková kapela Branko’s Bridge. O vítězství v projektu bude bojovat i electro-popová zpěvačka vietnamského původu Viah. Pětici soutěžících doplňuje popový projekt Margo uskupený kolem zpěvačky Anety Martínkové.

Všichni nominovaní odehrají koncerty v rámci tradičního eventu Czeching Showcase, který se tentokrát uskuteční 22. června – poprvé jako součást Metronome Festivalu v Praze, kde bude mít Radio Wave vlastní stage. Právě tam bude vyhlášen i vítěz. „Projekt Czeching sleduji od úplného začátku, v prvním ročníku jsem dokonce měla možnost být jedním z porotců a do Czechingu nominovat projekty. Jsem tedy moc ráda, že se pomyslný kruh uzavírá a že se Metronome Festival s Czechingem propojují a finále se uskuteční na scéně Radia Wave. Nedílnou součástí festivalu jsou nové talentované kapely, tak si je nenechte ujít a buďte u toho, až jeden z finalistů vyletí do světa,“ uvádí Barbora Šubrtová, programová ředitelka Metronome Festivalu.

Večer pak vyvrcholí koncertem islandské hiphopové skupiny Reykjavíkurdætur. Ženský rapový kolektiv uhranul publikum na letošním Eurosonicu a „dcery Reykjavíku“ jsou také jedněmi z největších jmen festivalu Pohoda. Mimo nich vystoupí kapela WWW a hudební projekt Floex & Tom Hodge. Na pódiu stage Radia Wave bude mimo jiné v pátek 21. června hrát i britská písničkářka Lauran Hibberd nebo kapely The Ills, Khoiba či Manon Meurt.

Publikum na 12. narozeninách Radia Wave

O vítězi, který vycestuje na festival Eurosonic a získá možnost natočit singl a videoklip, už tradičně rozhodne mezinárodní porota složená z více než 20 expertů z rozhlasových stanic BBC, Radio France, PULS, FM4, Radio Rai 2 a dalších. Porota se letos rozroste i o zástupce z řad evropských festivalů, jako Eurosonic, MENT, Waves Vienna nebo Budapest Showcase Hub. Živé hraní bude právě proto letos ze všeho nejdůležitější.

Czeching 2018 zná vítězku: na Eurosonic do Holandska pojede rapperka Hellwana

Vítězka Czechingu 2018 Hellwana

Letošní ročník hudebně exportního projektu Czeching vyvrcholil 25. září koncertem v nově zrekonstruovaném klubu MeetFactory. Z hlasování mezinárodní poroty rozhlasových odborníků vyšla jako vítězka mladá rapperka a zpěvačka Hellwana.

Součástí letošního ročníku bude stejně jako minulý rok také vzdělávací setkání Czeching Skills organizované za podpory české proexportní kanceláře SoundCzech. Bližší info najdete brzy na webu a Facebooku Radia Wave.

Na cestu k zahraničnímu publiku vyslal Czeching v minulosti kapely Wild Tides, VR/NOBODY a Himalayan Dalai Lama a zpěvačky a skladatelky Never Sol, Zagami Jericho, v posledním ročníku pak rapperku Hellwanu. Ta si účast v projektu chválí: „Czeching nám pomohl neuvěřitelným způsobem. Hlavně Eurosonic nám kromě získání důležitých kontaktů také ukázal, jak na sobě musíme zapracovat nejen po hudební stránce.“ V současné době chystá nadějná zpěvačka následovníka videoklipu Love Game a připravuje se na několik vystoupení v zahraničí, např. v květnu na European Day v izraelském Tel Avivu, na Nu Sound of Visegrad v Banské Štiavnici na Slovensku anebo v červnu v Kennedyho centru v americkém Washingtonu.

Czeching Showcase se bude letos konat v rámci Metronome Festivalu 22. června, více informací na rozhlas.cz/czeching nebo wave.cz.

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.