Czeching 2019 představuje nominované. O vítězi se rozhodne na Metronome Festivalu

15. duben 2019

Radio Wave i letos organizuje další ročník projektu, který představuje českou hudbu zahraničnímu publiku. O přízeň mezinárodní poroty bude soutěžit pětice interpretů během Metronome Festivalu v Praze. Mezi nominovanými jsou kapely Market, Nylon Jail, Branko’s Bridge a zpěvačky Margo a Viah. Vítěz si zahraje na nizozemském Eurosonicu – největším showcaseovém festivalu v Evropě.

Hudebně-exportní projekt Czeching už posedmé vybere zástupce české scény, který dostane možnost prezentovat svoji hudbu v zahraničí. Nominovaní budou muset letos přesvědčit jak odbornou porotu, tak hlavně publikum Metronome Festivalu v pražských Holešovicích, kde budou vystupovat. Tématem projektu Radia Wave, jehož hlavním cílem je vytváření povědomí o české hudební scéně za hranicemi, je totiž hlavně živé vystupování.

Nominaci letos získala originální pražská kytarovka Market, která má za sebou úspěšnou debutovou desku Art Star. Mezi pěti vybranými je i olomoucká kapela Nylon Jail, autentická kombinace elektronické hudby a country, nebo energická garage rocková kapela Branko’s Bridge. O vítězství v projektu bude bojovat i electro-popová zpěvačka vietnamského původu Viah. Pětici soutěžících doplňuje popový projekt Margo uskupený kolem zpěvačky Anety Martínkové.

Všichni nominovaní odehrají koncerty v rámci tradičního eventu Czeching Showcase, který se tentokrát uskuteční 22. června – poprvé jako součást Metronome Festivalu v Praze, kde bude mít Radio Wave vlastní stage. Právě tam bude vyhlášen i vítěz. „Projekt Czeching sleduji od úplného začátku, v prvním ročníku jsem dokonce měla možnost být jedním z porotců a do Czechingu nominovat projekty. Jsem tedy moc ráda, že se pomyslný kruh uzavírá a že se Metronome Festival s Czechingem propojují a že se finále uskuteční na scéně Radia Wave. Nedílnou součástí festivalu jsou nové talentované kapely, tak si je nenechte ujít a buďte u toho, až jeden z finalistů vyletí do světa,” uvádí Barbora Šubrtová, programová ředitelka Metronome Festivalu.

Publikum na sobotní Radio Wave New Stage na festivalu Metronome v roce 2018

Večer pak vyvrcholí koncertem islandské hiphopové skupiny Reykjavíkurdætur. Ženský rapový kolektiv uhranul publikum na letošním Eurosonicu a „dcery Reyjkjavíku” jsou také jedněmi z největších jmen festivalu Pohoda. Mimo nich vystoupí kapela WWW a hudební projekt Floex & Tom Hodge. Na pódiu stage Radia Wave bude mimo jiné v pátek 21. června hrát i britská písničkářka Lauran Hibberd nebo kapely The Ills, Khoiba či Manon Meurt.

O vítězi, který vycestuje na festival Eurosonic a získá možnost natočit singl a videoklip, už tradičně rozhodne mezinárodní porota složená z více než 20 expertů z rozhlasových stanic BBC, Radio France, PULS, FM4, Radio Rai 2 a dalších. Porota se letos se rozroste i o zástupce z řad evropských festivalů jako Eurosonic, MENT, Waves Vienna nebo Budapest Showcase Hub. Živé hraní bude právě proto letos ze všeho nejdůležitější.

Publikum na olomoucké Radio Wave Live session

Součástí letošního ročníku bude stejně jako minulý rok také vzdělávací setkání Czeching Skills organizované za podpory české proexportní kanceláře SoundCzech. Bližší info najdete brzy na webu a Facebooku Radia Wave.


Czeching Showcase se bude letos konat v rámci Metronome Festivalu 22. června, více informací na rozhlas.cz/czeching nebo wave.cz.

Na cestu k zahraničnímu publiku vyslal Czeching v minulosti kapely Wild Tides, VR/NOBODY a Himalayan Dalai Lama a zpěvačky a skladatelky Never Sol, Zagami Jericho, v posledním ročníku pak rapperku Hellwanu. Ta si účast v projektu chválí: „Czeching nám pomohl neuvěřitelným způsobem. Hlavně Eurosonic nám kromě získání důležitých kontaktů také ukázal, jak na sobě musíme zapracovat nejen po hudební stránce.” V současné době chystá nadějná zpěvačka následovníka videoklipu Love Game a připravuje se na několik vystoupení v zahraničí, např. v květnu na European Day v izraelském Tel Avivu, na Nu Sound of Visegrad v Banské Štiavnici na Slovensku anebo v červnu v Kennedyho centru v americkém Washingtonu.

autor: Radio Wave
Spustit audio