Czeching 2022 zná své nominované, vítěz vyrazí na showcasový festival Eurosonic do Nizozemska

1. srpen 2022

Letošní ročník Czechingu nabídne pestrou škálu interpretů – od výrazné mladé zpěvačky Aiko, přes synthpopové duo Méta Monde, drag queen a královnu hyperpopu Miss Petty až po hudebníka a DJe Ventolina. Vítěz hudebně exportního projektu Radia Wave, kterého vybere mezinárodní odborná porota sestávající z hudebních kritiků, producentů i manažerů, bude znám již 15. září. Poté se představí na největším showcasovém festivalu Eurosonic Noorderslag v Nizozemsku.

Již desátý vítěz Czechingu získá letos možnost představit svou tvorbu i v zahraničí, kromě toho s Radiem Wave natočí nový singl a videoklip a absolvuje workshop s profesionálním koučem. Všichni interpreti se na jednom místě představí již 15. září v klubu Fuchs2, kde zároveň proběhne také oslava 16. narozenin Radia Wave.

Hudební redakce Radia Wave letos nominovala talentovanou zpěvačku a skladatelku Aiko, která kromě Česka vystupuje také po celé Británii, kde v současné době žije. „Nominaci od nás letos získalo také synthpopové duo Méta Monde, vítězové Startéru – naší hitparády neobjevených. Futuristický taneční pop ve výběru zastoupí drag queen Miss Petty a čtveřici nominovaných uzavírá vědec s aprobací pro disco DJ Ventolin,“ říká hudební dramaturg Radia Wave Aleš Stuchlý.

Vítěze vybírá porota složená z 15 expertů z evropských zemí, a to především z progresivních rozhlasových stanic a z hudebních festivalů jako Eurosonic Noorderslag či Budapest Showcase Hub. „Díky Czechingu propojujeme evropské stanice, ale také mladé umělce a posluchače. Zároveň dáváme možnost českým interpretům, aby svou tvorbu ukázali v zahraničí. Kromě showcase festivalu totiž každoročně hudbu vítězů i nominovaných rádia porotců řadí do svých playlistů,“ představuje hlavní myšlenku Czechingu šéfredaktorka Radia Wave Bára Šichanová.

Mezi předchozí vítěze Czechingu patří například interpreti VR/NOBODY, Never Sol, Wild Tides, Hellwana, Viah, Tea Sofia nebo vítězka loňského ročníku Amelie Siba.

Chcete aktuálně nominované hudebníky lépe poznat? Připravili jsme pro vás sérii rozhovorů a videoprofilů, které budou vycházet každý nadcházející čtvrtek. Sledovat je budete moci na wave.cz/czeching.

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.