Czeching odtajňuje nominace a zve na slavnostní koncert do garáží

29. srpen 2016

Už čtvrtým rokem pomáhá Radio Wave prostřednictvím hudebně exportního projektu Czeching progresivním českým hudebníkům na vlny zahraničních rádií i na zahraniční pódia. I letos šest českých hudebních publicistů a publicistek nominovalo kapely s potenciálem prorazit v zahraničí. Nominace byly zveřejněny 29. srpna v pořadu Czeching na Radiu Wave.

Hlavního vítěze, který dostane možnost nahrát a vydat nové EP a vystoupit na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag, zvolí mezinárodní porota složená ze zástupců více než deseti evropských rozhlasových stanic sdružených v EBU, např. BBC, FM4, Radio France, Puls, OFF Krakow a dalších. O druhém vítězi rozhodnou posluchači Radia Wave hlasováním v internetové aplikaci.

Nominovanými kapelami Czechingu 2016 jsou:

Zabelov Group
Mayen
Ba:zel
Orient
February
Himalayan Dalai Lama

Profily nominovaných najdete tady.
Hlasovat můžete tady.

Letošní vítězové budou vyhlášeni 27. září na speciálním večeru Czeching showcase. Na koncertě v budově Českého rozhlasu se představí všichni nominovaní a posluchači budou mít možnost hlasovat ještě během koncertů samotných. Jako speciální host vystoupí holandská zpěvačka a producentka s íránskými kořeny Sevdaliza, která svým podmanivým hlasem a hudbou na pomezí jazzu a progresivní minimalistické elektroniky nadchla publikum letošního ročníku festivalu Pohoda.

Před showcaseovými koncerty se v rozhlasovém studiu S1 od 17 hodin uskuteční veřejná diskuze na téma hudební export, jejímiž hosty budou Jonas Vebner z norské hudebně exportní kanceláře Music Norway, Jiří Moravčík, organizátor showcaseového festivalu a konference Czech Music Crossroads, a Jan Sneum, zkušený dánský hudební expert a člen poroty Czechingu.

Na Czeching showcaseu, který bude vyvrcholením letošního ročníku hudebně exportního projektu, představíme poprvé našim fanouškům také Wave Moon, speciální časopis, který vychází ve spolupráci s magazínem Full Moon k 10. narozeninám Radia Wave. Nabídne ohlédnutí za deseti lety fungování naší stanice a exkluzivní obsah vytvořený autory našich pořadů.

V předchozích ročnících Czechingu uspěl projekt zpěvačky a skladatelky Sáry Vondráškové Never Sol, punkové trio Wild Tides či elektronický producent Aid Kid. Lonští vítězové Czechingu VR/NOBODY zaznamenali s EP Now, které bylo natočeno v rozhlasovém studiu, velký úspěch. Téměř všech 300 kusů vinylů, které Český rozhlas vydal, se prodalo během měsíce. V programu festivalu Eurosonic se u jejich jména objevila hned dvě doporučení od zahraničních médií.

autor: Mary C
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.