Další naděje českého ambientu? Dvacetiletý experimentátor Broekenfeld ve Startéru

8. leden 2018

Ve Startéru se objevoval pravidelně, i když pokaždé s jinou přezdívkou i zvukem. Jako Dreamah poslal minimalistický pop inspirovaný Jimmy Tamborellem, pod přezdívkou DarkRoom experimentoval s temnější atmosférou, dunivé synťáky míchal s pulzujícími kopáky a zněl jako The Sight Below. Pod aktuálním pseudonymem Broekenfeld nechává dvacetiletý Mikuláš Šušor zaznít vlastní ambice nejhlasitěji. Přispěje tak čím dál zajímavější ambientní scéně v Česku?

„V sedmi jsem začal hrát na klávesy, ve dvanácti jsem poprvé slyšel Alva Noto,“ říká Mikuláš, když se ho ptám na setkání s ambientní a experimentální hudbou. „Byl to úplně jinej vesmír,“ vzpomíná kluk, který od rané puberty experimentuje s hudebními žánry, které většina lidí objeví a ocení až mnohem později. Vyrůstat s experimentální hudbou mohl i díky rodinnému kamarádovi, který Mikulášovi do počítače nainstaloval hudební software. V tvorbě ostatně mladému muzikantovi pomáhá celá rodina. „Rodina je pro mě největší inspirace, pomáhají mi se posunout dál. Mladší brácha mi třeba doporučil skvělý zvuk, který teď používám ve svých věcech,“ říká Mikuláš, který svému desetiletému sourozenci vysvětlil, co je to drone, a od té doby v něm má hlavního poradce. Rodiče ho podporují stejně zarputile, i když v experimentální hudbě se tolik nevyznají. „Máma se mě jednou ptala, co to mám v pokoji za pračku – byla to moje hudba,“ vzpomíná Mikuláš.

S projektem Broekenfeld brzo vystoupí naživo, 20. ledna zahraje v žižkovském klubu H2O, na harddisku mu pak leží spousta rozdělané hudby. Jestli z toho bude deska a jestli vyjde pod stejným pseudonymem, s jakým přišel do studia Radia Wave, těžko říct.

Poslechněte si Startér s Broekenfeldem o lásce k ambientu a potřebě pořád nosit sluchátka na krku.

 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.