Dárcovství peněz je u nás populární. Má smysl přispívat třeba „jen“ stovku měsíčně?

31. březen 2022
Finančák

Současná situace na Ukrajině v Češích vyvolala obrovskou ochotu pomáhat těm, které válka zasáhla. Jaký způsob pomoci je nejefektivnější? Je lepší posílat peníze do prověřené humanitární organizace, nebo přispívat do humanitárních sbírek? A má smysl darovat třeba „jen“ stovku měsíčně? I na to se v novém Finančáku ptali Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec ředitelky Fóra dárců Kláry Šplíchalové.

Ta ocenila respondenty ankety, kterou pro magazín natočila Iva: „Líbí se mi, že oslovení vidí v dárcovství investici do budoucna. Je také dobře, že si lidé aktivně zjišťují, kam jejich peníze vlastně putují a komu konkrétně pomáhají.“ Většina respondentů ankety totiž uvedla, že si dávají pozor, aby neskočili na lep podvodníkům, a raději proto volí prověřené způsoby dárcovství.

Klára Šplíchalová

„Velmi oblíbená je pomoc prostřednictvím dárcovské SMS, což je určitě i proto, že je to velmi jednoduché a dobré věci pomůžete v podstatě za pár kliků,“ říká Šplíchalová. Podle ní jsou Češi dlouhodobě považováni za velmi štědré a ochotné dárce. Vždyť za loňský rok se na charitativní účely vybralo téměř 11 miliard korun a předpokládá se, že vzhledem k válce na Ukrajině to letos bude ještě mnohem víc.

Poslechněte si celý magazín Finančák a dozvíte se, jak zjistit, kam bezpečně poslat peníze na charitu, a co získáte, když finančně pomůžete potřebným.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka