Daruj krev, někdo na ni právě čeká. Zuzana Švejdová se stala tváří kampaně Daruj krev s Českým rozhlasem

29. květen 2017

Tvářemi letošní kampaně k projektu Daruj krev se stali zaměstnanci Českého rozhlasu a ambasadoři projektu VZPoura úrazům.

Zuzana Švejdová

Už čtvrtým rokem vám v Českém rozhlasu povídám o ekonomice - co právě zdražuje, kdo šidí své zákazníky, jak se daří českým vývozcům nebo třeba kdy se vyplatí koupit si zájezd do zahraničí.

Při přípravě reportáží se opírám o statistiky a data. Věděli jste třeba, že Česko je lídrem v chovatelství akvarijních rybiček? Každý rok jich prodáme do zahraničí za stovky milionů korun. Za darování krve sice miliony nedostanete, získáte ale přinejmenším dobrý pocit. A za prvních deset odběrů bronzovou plaketu Jánského, jakou jsem právě dostala já.

Darování krve mohu doporučit i vám. Hodina v nemocnici za ten pocit, že někomu pomůžete, určitě stojí. Někdo se bojí bolesti, jiný zase bílých plášťů. Při prvním odběru jsme s kamarádkou omdlely a za odvahu pak dostaly tatranku.

Ale od té doby ani jedna z nás neměla vůbec žádný problém. Což nás trochu mrzí – kvůli té tatrance. Nakonec prostě zjistíte, že vpich vůbec nebolí. Kamarád mě před lety lákal k darování větou: „daruj krev, nakrmíš upíra“. Já ale říkám: „daruj krev, někdo na ni právě čeká.“

Více na darujkrev.rozhlas.cz

Spustit audio