Databanky semen pomáhají obnovovat květnaté louky. Proč jsou lány lučního kvítí znovu populární?

12. srpen 2019

„Louka vám dává najevo, že žije s vámi, ale není ve vašem područí,“ říká Zdena Nikodémová z firmy Planta naturalis ve východočeských Markvarticích, která pěstuje semena na květnaté louky. Díky nim si lidé mohou založit svou vlastní louku. Cílem lučního květinového hospodářství je ale i tvorba databanky semen. „Snažíme se, abychom tady měli každý druh, protože nevíme, k čemu ho bude lidská společnost potřebovat,“ říká další z pěstitelů Bohumil Bradna.

Výrok předsedy vlády o ochraně motýlů se nedávno stal memem obíhajícím sociální sítě. Proč ale vlastně potřebujeme ony „motýle“? „Nejde jenom o motýly, ale o celkovou pestrost. Přece jen neznáme všechny vazby, které jsou mezi rostlinami a živočichy. A tedy i mezi námi. Nevíme, co když v přírodě bude opravdu chybět, tak ta příroda přestane přežívat. Jsme vyspělí, ale ne tolik, abychom se obešli bez přírody,“ popisuje Zdena Nikodémová jeden z důvodů, proč její podnik v roce 1993 vznikl. Cílem bylo jednak rozšířit ustupující louky v české krajině, ale také vytvořit databanku semen lučních rostlin. „Snažíme se, abychom tady měli každý druh, ať je vzácný, nebo běžný, protože nevíme, k čemu ho bude lidská společnost potřebovat. Často se nestačíme divit, k čemu jednotlivé druhy jsou,“ dodává její kolega Bohumil Bradna.

Květnaté louky mají i tu výhodu, že ve srovnání s trávníkem dokážou odolat mnohem většímu vedru a tím v krajině zadržují i více vody. „Luční květiny mají oproti trávě tu výhodu, že když rostly, tak si pustily kořínky hodně hluboko a zadařilo se jim dosáhnout na spodní vodu,“ říká Nikodémová. Přesto se ale se suchem potýkají i v Markvarticích. „Máme tady kytky, které koření poměrně hluboko, takže si tu vodu vytáhnou. Ale co je moc, to je příliš a třeba taková arnika horská nám tady vadne a chřadne a musíme ji občas zalít, abychom ji zachránili jako druh,“ popisuje při sbírání semen na poli Bohumil Bradna.

Čtěte také

Podle Nikodémové louky nejčastěji zakládají mladí lidé spolu se založením rodiny. „Řeknou si, že to klima se nám nějak změnilo a že už nechtějí každou chvíli běhat se sekačkou.“ Louka se ale vždy vyvíjela vedle člověka, a proto se i o ni musíme starat. „Je to něco jako vztah mezi člověkem a kočkou. Kočka je velmi užitečné zvíře, když nám pomáhá regulovat myši. Nikdy ale nebude reagovat zcela jako pes. Bude nám dávat najevo, žiji s vámi, ale nejsem ve vašem područí.“ Semena lučních květin navíc klíčí postupně a nikdy není jisté, která rostlina se nakonec ujme. Travní směsi jsou naopak vyšlechtěné tak, aby semena vyklíčila všechna najednou. Luční květiny nejen postupně klíčí, ale také jim postupně dozrávají semena, a proto je třeba jednotlivé druhy rostlin do semenných směsí pěstovat odděleně.

Zajímá vás, jak celý koloběh přípravy semen funguje, proč je třeba louky zachraňovat a zakládat nové nebo jak se semena sklízí? Poslechněte si celou reportáž Evy Svobodové.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.