Dává smysl dělat jen pár věcí, ale pořádně. Kuchařka Tereza Komárková míří do japonské michelinky

30. prosinec 2024

„Mám ráda práci. Jak přemýšlení, tak práci rukama,“ říká o různorodosti svých zkušeností Tereza, která v lednu 2025 vyráží pracovat na otevření nové restaurace v Kjótu. Její touha rozvíjet se a láska i úcta ke kuchařskému řemeslu ji poměrně rychle dostaly od přípravy sendvičů do vysoké gastronomie.

Tereza v nultém ročníku studia medicíny ale natolik přilnula k brigádě v pekárně, že se vypracovala až na tehdy vysněnou pozici v Café Savoy. „Bylo to jak droga, v nejlepším slova smyslu, bylo to úžasný,“ říká o provozu, kterému se přezdívá i pirátská loď. Popisuje momenty, kdy si na konci šichty připadala jako po rockovém koncertě, a dodává, že objevila tempo a dikci gastro provozu tak, jak si ho do té doby jen představovala.

Své povolání Tereza spojuje se zájmem o zdroje a suroviny obecně. Chce být součástí změny společenského přístupu k jídlu. „Mým rodičům a prarodičům na jídle nezáleží a já jim to nemůžu zazlívat, taková byla doba. Když babičce něco vařím, říká, že to jsou novoty, ale já třeba vařím z knížky Marušky Svobodové, která byla ještě před mojí babičkou,“ směje se Tereza.

Kuchařka Tereza Komárková s moderátorkou Terezou Havlínkovou

Ráda čerpá ze starých postupů a receptů, ve kterých hledá způsob, jak si vážit surovin a času, který vařením trávíme. „Poprvé v historii máme čas a prostředky se o jídlo fakt zajímat. To, co jíš, hodně odráží to, jaký jsi člověk,“ dodává Tereza na téma gastronomie, která podle ní má sílu ovlivňovat potravinové zdroje a způsob, jakým s nimi nakládáme. I když pracuje v luxusních provozech, myslí na poctivost ve svém přístupu k práci a svému okolí víc, než na věhlas, který to může přinést jejímu jménu. „Nechci být slavná, chci se o věci zajímat a mít co říct,“ uvažuje Tereza.

Dá se vyvážit vysoká gastronomie vařením v přírodě na ohni s Hugo Hromasem? Poslechněte si celý rozhovor s Terezou Komárkovou.

Spustit audio

Související