Dáváme umění novou perspektivu. V DOXu začala výstava HateFree?

26. leden 2016

Kurátorka nové výstavy HateFree? v pražském Centru současného umění DOX Zuzana Štefková byla spolu s Lukášem Houdkem ze stejnojmenné iniciativy hostem odpoledního On Air.

„Výstava v DOXu je jedním z vrcholů akce HateFree Art. Už loni jsme vypsali veřejnou výzvu, aby lidé, nejen umělci, ale kdokoli, vytvořili nějaké dílo: plakáty, videa, performance. Z přihlášených děl jsme pak vybírali jádro výstavy. Tématem bylo násilí, nejrůznější projevy nenávisti, předsudky a náš boj proti nim,“ popisuje Zuzana genezi nápadu.

„Součástí instalace je například i minimální mobilní dům, dílo Pavla Karouse, což je funkční umělecké dílo, které zároveň slouží jako přístřeší pro jednoho člověka bez domova.“ Kromě instalací je v DOXu prezentován například i projekt Refurental, který je fiktivním eshopem uprchlíků.

Čtěte také

„Naším ideálním návštěvníkem je takový člověk, který se sám cítí zmatený dobou a klade si spoustu otázek. Umění může dát novou perspektivu pro toho, kdo se chce něco dozvědět a nemá už předem hotový názor, ale pochopitelně to není recept na reformu společnosti,“ vysvětluje Zuzana Štefková. Celý rozhovor si můžete poslechnout na našem webu.

Výstava HateFree? je až do 21. března k vidění v pražském Centru současného umění DOX.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.