Dáváte si na Nový rok předsevzetí? Jak poznat, která jsou opravdu pro vás a udržet je celý rok?

1. leden 2020

Přelom roku je přirozená doba k bilancování, zamyšlení se a zastavení se. Ale kvůli oslavám a únavě nemusíme mít prostor naladit se sami na sebe,“ říká v Balancu terapeutka a mediátorka Zdeňka Voštová. Předsevzetí mohou být náhodně vybraná, třeba podle očekávání okolí. Důležité je poznat, co skutečně chceme a zda je možné toho dosáhnout. Pomáhá představit si výsledek a rozlišit „chci“ od „měl bych“.

„Když si říkáme ‚měl bych‘, tak je otázka, jestli to je skutečně naše přání. Důležité je naladit se na sebe, na své srdce a zeptat se, kam chceme směřovat.“ Ke správnému rozhodnutí jsme dozráli, přejeme si to a těšíme se. Chceme začít hned. Předsevzetí si dáváme před sebe, jako nějaký úkol. Naladit se na sebe můžeme tím, že v životním tempu zpomalíme nebo zastavíme. Můžeme to dělat meditací, poutní cestou, rozjímáním. Zkrátka vypadnout z běžného denního rytmu a nastavení na autopilota. Nebo stačí jet na výlet či si popovídat sám se sebou.

Čtěte také

„V každou chvíli můžeme poslouchat, co říká mysl, tělo a emoce. Ideálně by to mělo být v souladu.“ Chtít mnoho změn najednou může být kontraproduktivní, máme pak moc velké nároky a nejsme schopni jich dostát. Ale stává se, že život si vyžádá radikální a rychlé změny. Lidé se rozhodnou opustit zaměstnání, ukončit vztah a cestovat. Může to být dobrá cesta, třeba když se v jejich životě nastřádá příliš problémů.

Zdeňka Voštová

Zdeňka Voštová má výcvik v gestalt terapii, která pracuje s takzvanou paradoxní teorií změny. „Až ve chvíli, kdy jsme schopni přijmout všechny části našeho já, včetně toho, co rádi nemáme a chceme se toho zbavit, tak se můžeme měnit.“ Ve vztahu k sobě je důležité mít se rád se vším, co v nás je. „Měla jsem klientku, která trpěla pocity viny, že je někdy lakomá a nechtěla druhým dopřávat. Pak se začala přijímat s tím.“ Laskavost k sobě se poté projevila i jako laskavost k druhým.

Pusťte si celý díl Balancu o předsevzetích, plánování budoucnosti a naladění se na sebe.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.