David Mairowitz a Robert Crumb - Kafka

4. duben 2008

Osobnost a dílo Franze Kafky bylo zpracovánu už v mnoha knihách. Ne tak častá jsou ale komiksová zpracování jeho života. O jedno takové se pokusili spisovatel David Mairowitz a výtvarník Robert Crumb. Kolega Ondřej Píša, který je naším specialistou na literaturu, knihu přečetl a jeho poznatky najdete v recenzi.

Franz Kafka se stal určitě fenoménem. A to jak mezi literárními vědci, tak mezi širokou veřejností. Ostatně o tom svědčí i tisíce předmětů s jeho podobiznami, které si mohou turisté zakoupit v pražských ulicích. Franz Kafka se už dostal i do komiksu. Ten mají na svědomí spisovatl David Mairowitz a výtvarník Robert Crumb.

00694333.jpeg

Bohužel v českém vydání se dílu nedostalo dostatečných finančních prostředků. Komiks vyšel jako paperback a na hodně nekvalitním papíře. Při prvním pohledu trochu odrazuje, musím ale uznat, že při čtení na estetickou stránku docela zapomenete. Autoři kombinují výjevy z Kafkova života s krátkými ukázkami z jeho děl. Čtivosti samozřejmě hodně pomáhají Kafkovy autentické výroky. Podařilo se spojit díla se životními traumaty jednoho z nejslavnějších pražských spisovatelů. Celý komiks tak působí celkem celistvě. Výborně do sebe zapadá i kresba se psaným textem.

Komiks s jednoduchým názvem Kafka si určitě najde své příznivce jak u znalců života a díla Franze Kafky, tak u lidí Kafkou nedotčených. Ti druzí jistě ocení přívětivou formu, která nabízí poutavý vhled do spisovatelovy duše. Mě na knize zaujal pohled zvenčí. Abych byl konkrétní, autoři mimo jiné ukazují Prahu jako město, kde se Kafka stal obchodní značkou - a každý, kdo se projde ulicemi pražského Starého města, jim musí dát určitě zapravdu.

Komiks Kafka nenabízí vyčerpávající informace a literární studie. Ostatně to asi v rámci tohoto žánru ani není možné. Netradiční forma životopisné knihy ale určitě přidává poměrně důstojný střípek do mozaiky děl zabývajících se Franzem Kafkou.

autor: opí
Spustit audio