Dawn Ray'd nenabízí obvyklý blackmetalový nihilismus, na ukrutnosti jejich hudby to ale neubírá

1. únor 2023

Britská trojice Dawn Ray'd se zabydlela v žánru black metalu, svým rozhledem ho ale posouvá do míst, kam většina kapel nezabloudí. Od začátku se vymezili vůči jakýmkoliv formám diskriminace a nenávisti, a folkové prvky ve své tvorbě využívali jako prostředek, kterým se rozhodli vyprávět příběhy lidí, jimž obvykle nikdo nenaslouchá.

První skladbu z nadcházející desky pak rámuje nečekaný žánrový twist – a sice víra v to dobré v lidech. Třetí album kapely To Know the Light vyjde na konci března u Prosthetic Records.

Romantičtější pojetí žánru nabízí Lamp of Murmuur, těm vyjde shodou okolností v podobný čas rovněž třetí řadovka. Enigmatický projekt na ní znovu potvrzuje svou hlubokou obeznámenost s tím, co je na žánru tak přitažlivé. A podobně jako Dawn Ray'd krom silné hudby nabízí i zajímavý příběh, který za vyvíjející se diskografií stojí.

Může být black metal cestou, která nás dovede ke světlu? Na to jsme jasnou odpověď zatím nenašli, zato je ale jasné, že hardcore/punk je cestou k vybití negativní energie a frustrace. Jasně to dokazuje i nová deska kapely Planet on a Chain, která má svou základnu v Bay Area a se vším všudy navazuje na punkovou tradici právě této oblasti. V sestavě najedeme staré známé z kapel jako Dead and Gone nebo California Love a působí zde i Tobia z Look Back and Laugh.

K těm mají Planet on a Chain ostatně asi nejblíže, i oni produkují klasický špinavý hardcore s politickými texty. Možná i proto je trochu překvapením, že deska Deprogram vychází na Revelation Records, ale ostudu v jejich katalogu rozhodně neudělá.

Čím vybočují Dawn Ray'd z obvyklých blackmetalových škatulek? Jaké překvapivé jméno s sebou vezou Portrayal of Guilt do Evropy? A co je nového u labelu Exile on Mainstream? Dozvíte se v Modelářích!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.