Debut Vampire Weekend Deskou týdne!

11. únor 2008

Rubrika Deska týdne se tentokrát přesune na druhou Atlantiku. Od pondělí do pátku budeme tuto rubriku naplňovat New Yorskými Vampire Weekend. Ti totiž před nedávnem vydali své debutové eponymní album, které se záhy stalo neskutečnou, nejen internetovou, senzací. Pokud ještě nevíte kdo Vampire Weekend jsou, začněte s jejich profilem.

Už je asi přemrštěné mluvit o další revoluci, ale řekněme, že prostě potom, co se několik kapel proslavilo skrze Myspace, přichází další období, kdy se kapely proslavují přes hudební blogy. Je to vcelku logické. Nad Myspace se čím dál tím častěji mrmlá kvůli tomu, že je zavalen balastem, který nemá cenu poslouchat, a exhibicionisty, kteří jsou zajímaví jen sami pro sebe.

Hudební blogy mají už ze své podstaty proti těmto hudebně-lidským spamům záklopku. Na hudebních blozích píšete o někom druhém, většinou ne sami o sobě. Proč o tom tak dlouze mluvím? Protože připravit pro vás profil debutující kapely není nic jednoduchého, vyprávět se toho o ní ještě moc nedá, a tak jediné, co zbývá, je ji zasadit do kontextu.

00666072.jpeg

Vampire Weekend se proslavili skrze hudební blogy, jako například už tolikrát propíraný Stereogum, a po čase zakotvili na prestižním labelu XL Recordings, tedy vedle Devendry Banhardta, Radiohead a třeba Ratatat. Tam také loni tito čtyři Newyorčané vydali eponymní EP, kterého si všimla i redakce Rolling Stone, a hned z kraje letošního roku vypustili i stejnojmennou dlouhohrající desku. Hned nato si je pozval do své show David Letterman, a jsou slavní až běda.

Jestli máte už na jazyku slova jako rychlokvaška nebo nafouknutá bublina, tak já to vidím tak, že Vampire Weekend se prostě vyskytují ve spravedlivém prostředí, které ocení a podchytí talent už v samotném zárodku. Stejně jako to před lety bylo s Myspace a Arctic Monkeys, jenže Vampire Weekend jsou o trošku chytřejší.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.