Deceased Squirrel on the Phone vaří v High Five psychedelický špenát

3. duben 2015

Brněnská manželská dvojice Přidalových vystupuje už pět let po sklepech a garážích jako psychedelické duo Deceased Squirrel on the Phone. Zatímco netrpělivě očekáváme jejich novou kazetu, která má splňovat všechna kritéria plnohodnotného alba, Tomáš vypráví o zásadních deskách, na nichž se s Bárou shodli.

O společné lásce ke kapelám i nahrávkám svědčí nejenom to, jak jednohlasně odříkávají text písně It´s Spooky, kde se na konci za doprovodu lo-fi bicích a vybrnkávání kytary Daniel Johnston ptá, jak zemřel animovaný duch Casper.

Jad Fair & Daniel Johnston – It´s Spooky
Máme rádi desku Jada Faira a Daniela Johnstona It´s Spooky z roku 1989, přijde nám totiž, že to je hudba formou osobní terapie. Johnston jako schizofrenik naráží ve svých textech na různé záležitosti z temné strany mysli. Taky se nám na tom líbí, že je to skutečně lo-fi nahrávka, kde intenzita sdělení převažuje nad technologií.

Ultimate Spinach – Ultimate Spinach
Tuto desku teď hodně posloucháme, i když je stará skoro padesát let. Jak se vrací psychedelie na hudební scénu, tak se člověk najednou proposlouchá od těch neo-psychedelických kapel až do dávné minulosti. Spojují se zde syrové kytary s melodickými songy. Nikdy jsem nevěděl, že špenát může působit až takhle psychedelicky.

Bobby Conn – Macaroni
Album pochází z roku 2012. Bobbyho Conna jsme objevili náhodou před třemi až čtyřmi lety, když jsme si prohlíželi katalog Thrill Jockey. Hned mě to zaujalo tím, že ta hudba byla divná jinak, než byl člověk zvyklý před tím. Třeba když poslouchal nějaké bizarní noiseové kapely ze Skin Graft records.

03352658.jpeg

Sin Ropas – Holy Broken
Sin Ropas jsme totiž kdysi dělali koncert, je to tak čtyři pět let. Navíc jsem si uvědomil, že Tim Hurley, který hraje v Sin Ropas, začínal se svým kamarádem, taky Timem,v kapele Red Red Meat. Ten, příjmením Rutili, založil kapelu Califone, kterou jsme v době, kdy vznikli Deceased Squirrel on the Phone, hodně poslouchali. Určitě nás to ovlivnilo.

Japanese Gum – High Dream
To jsou naši kamarádi z Janova, taková psychedelická experimentální elektronika – jejich hudba je zahalená v syntezátorové mlze. Dřív používali ještě kytaru, ale teď už hrají jenom čistě na dva syntezátory, ze kterých jde taková vesmírná hudba. Právě jsem si poznamenal, že kdysi, když jsme jim dělali v Brně koncert, jsme do události napsali: „Jsou to hudební kompozice pro kočičí astronauty, kočičí kosmická loď se přibližuje k Měsíci a spouští obří naběračku do zářících kráterů.“ Protože mají dvě kočky a Davide, jeden z Japanese Gum, kočkám přikládá různé zenové vlastnosti. A dokáže vykládat dlouhé hodiny o tom, jak jeho kocour pozoruje za oknem kapky deště.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio