Děčín zahajuje výstavbu kanalizace v Horním Oldřichově

21. březen 2019 14:25

Město Děčín se chystá zbudovat kanalizaci v Horním Oldřichově. Výstavba kanalizace, ale také vodovodu a pokládka vysokonapěťového kabelu, tam začne 22. března 2019.

Horní Oldřichov je jednou z místních částí, které se Děčín chystá kanalizací vybavit. Celá akce bude stát až 100 milionů korun.

Právě vysoká cena výstavby kanalizace bývá důvodem, proč si ji některá města a obce nemohou dovolit.

„Budeme si dělat sondážní práce, protože je tam mnoho stávajících sítí. Práce bychom měli stihnout podle smlouvy nejdéle za 300 dní, ale chtěli bychom to stihnout dřív – do konce roku,“ představil plán firmy, která bude kanalizaci budovat, Ladislav Štěpánek.

Město rozdělilo odkanalizování Horního Oldřichova do devíti etap. Náměstek primátora Vladislav Raška odmítnul, že by město nechalo vybudovat kanalizaci jen k novostavbám a lukrativním pozemkům.

„Ne – je to první a druhá etapa, a já jsem zcela vážně přesvědčen, že jsou připraveny i etapy 3,4,5. Tím neříkám, že to číslo je konečné,“ shrnul Raška.

Za dvě lokality, kde bude kanalizace zbudovaná, zaplatí město 30 milionů korun. „Celá investiční akce bude stát desítky, možná i 100 milionů korun,“ dodává Raška.

Právě vysoké ceny výstavby kanalizační sítě jsou důvodem, proč ji hodně měst o obcí na Děčínsku nemá vůbec – například Rybniště nebo Staré Křečany.

Naopak v Mikulášovicích teď plánují stavbu 17 kilometrů kanalizační sítě. Další sítě mají v plánu postavit Severočeská vodárenská společnost – letos chystá celkově 29 staveb za víc než miliardu korun.

Kanalizaci bude budovat například v některých ulicích v Děčíně, Varnsdorfu nebo Šluknově.

Spustit audio

Související