Děčínské koupaliště zaplavily desítky mořských panen a žraloků

19. srpen 2018

Děti se tam začaly učit plavat a potápět s takzvanou monoploutví.

Tento plavecký styl napodobuje pohyb delfínů, a aby byl pro děti atraktivnější, oblékají je instruktoři do barevných kostýmů, ve kterých vypadají jako pohádkové bytosti z mořských hlubin.

„Monoploutev, kterou mám na sobě já, je trochu jiná, než mají děti. Tato je určená například pro klasický free-diving, se kterou se dá potápět třeba do 80 metrů,“ popisuje svou výstroj instruktor Jan Charvát a vysvětluje, že free-diving je potápění nádechové, bez potápěčského přístroje.

Plavání s monoploutví si přišla vyzkoušet také dětská fyzioterapeutka Jana Sedliská. „Vidím na tomto plavání mnohá plus. Ovlivňuje to dech, dětem se určitě zlepší vitální kapacita plic, při pohybu se napřimují a rozvíjí se pohybová koordinace,“ chválí fyzioterapeutka.

Rodiče by to mohli vnímat jen jako pěknou atrakci s kostýmy, ale podle Jany Sedliské je to pohyb jednoznačně pro tělo prospěšný.

„Během každé půlhodiny s dětmi naplavu zhruba deset bazénů a opravdu to není snadné, protože se spojenýma nohama musíte plavat stále,“ usmívá se udýchaný instruktor Jan Charvát.

V září začínají v Děčíně, Ústí nad Labem a České Lípě pravidelné kroužky tohoto plavání.

autoři: Iva Zítková , Zuzana Zejdová
Spustit audio

Související