Deerhoof: Jsme pankáči v politickém slova smyslu

31. srpen 2017

Americká kapela Deerhoof, která zahrála 25. srpna v pražském Underdogs' Ballroom & Bar společně s OTK a India, vydává nové album pod názvem Mountain Moves. Nálepky jako „indie“ a „DIY“ se členům kapely, která je na scéně už přes 20 let, moc nelíbí. Každá správná undergroundová a DIY kapela si podle nich nejprve postaví svůj vlastní hotel a pak až v něm nocuje.

Svobodně interpretují i styl punk, ke kterému je také fanoušci často řadí. „Jsme punk v politickém slova smyslu, jsme nový punk, alternativní,“ říká zpěvačka Satomi Matsuzaki. Vzhledem k aktuální politické situaci v USA, kdy se ke společenským problémům vyjadřuje velká část hudební scény, se i tohle téma na nové desce objeví.

„Nevyjadřujeme se ale pouze k politice Spojených států amerických, protože často jezdíme na turné, třeba do Prahy. A chceme, aby naše skladby byly srozumitelné i pro lidi mimo USA. Pokud se naše civilizace chýlí ke konci, skládáme věci, které pláčou za životem, který si chceme užívat. A ta druhá půlka skladeb je víc bojovná, snaží se soupeřit se silami, které chtějí lidskou rasu zničit,“ láká na novou desku Greg.

Na desce spolupracovali Deerhoof třeba s Letitiou Sadier ze Stereolab, v našem studiu se ukázalo, že se s ní mnozí členové kapely nikdy nepotkali naživo. „Měli jsme hotovou skladbu a poslali jsme ji e-mailem, aby k tomu nahrála vokály,“ popisuje spolupráci Greg.

Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.