Dělal Jan Hus džihád? Co džihád znamená pro muslimy a muslimky v České republice

8. únor 2021

Sociolog Karel Černý z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy se věnuje ošemetnému tématu džihádu. Je ale vůbec doopravdy tak ošemetné? Podle Karla Černého česká – a vůbec západní – média džihád zkreslují a vytváří o něm falešnou představu. O džihádu a „džihádistech“ se totiž píše především v souvislosti s teroristickými útoky a organizacemi, což je velmi nepřesné.

Černý v rámci svého výzkumu zpovídal řadu muslimů a muslimek v České republice a ptal se jich, jak osobně pojmu džihád rozumí a co pro ně znamená. I když panuje shoda, že ozbrojený boj formou džihádu skutečně je, patří jen k jedněm z mnoha – mnozí respondenti se navíc shodují v tom, že skutečný ozbrojený džihád by mohla vyhlásit jedině autorita, kterou by uznávali všichni muslimové na světě. Žádná taková přitom neexistuje a je nepravděpodobné, že by se objevila.

Mnohem zásadnější formy džihádu – tzv. velký džihád – se projevují v běžném životě člověka. Může to být džihád srdce, kdy člověk bojuje sám se sebou a svými zlozvyky, džihád jazyka, kdy se zastane slabšího nebo se ozve proti nespravedlnosti, nebo džihád rukou, kam patří reálná péče o druhé a zvelebování světa.

Zajímá vás víc? V čem se čeští muslimové a muslimky ohledně džihádu shodují a v čem naopak rozchází? A jak je to s tím Janem Husem?

autoři: Jan Škrob , Fatima Rahimi
Spustit audio

Související

  • Hergot!: Ve stínu Islámského státu

    Islámský stát (Dáeš, IS, ISIS...) je organizace, která celému světu nahání hrůzu už nějaký čas. V knize s týmž názvem – prostě Islámský stát – se jí nově věnuje kol...

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.