Dělám kino v zahradě, v tunelu, na střeše

12. únor 2014

Kolikrát už jste si stáhli a promítli nějaký film doma, nelegálně, ale zato v příjemné společnosti a uvolněné atmosféře? Na rostoucí popularitu domácích projekcí reaguje iniciativa Dělám kino, se kterou přišli distributoři nezávislých a artových filmů.

Soukromé projekce filmů mají specifickou atmosféru. Pozve se pár přátel, připravíte občerstvení a promítá se na terase, v kuchyni, na půdě, prostě kdekoliv, kde vás napadne. Rostoucí popularity improvizovaných domácích kin si všimla distribuční společnost Artcam a přišla s projektem Dělám kino, který domácí promítání legalizuje.

Podle Přemysla Martinka jde o nový způsob distribuce, který prospívá hlavně nezávislým filmům. Všichni distributoři uměleckého filmu se potýkají se zanikáním klasických artových kin. Příležitostí k projekci nezávislých snímků je čím dál tím méně a domácí projekce se jeví jako další možná cesta: „Myslíme si, že tenhle trend bude do budoucna stoupat. Už teď spolupracujeme s maďarským distributorem na projektu, který by ošetřil podobný typ projekcí v celé východní Evropě.“

Své vlastní kino si už dělá řada nadšenců po celé republice, promítalo se mimo jiné třeba v tunelu pod Vítkovem, v ateliérech vysokých škol, v knihovnách, samozřejmě také na mnoha zahradách a v soukromých bytech. V útulném podkrovním showroomu spojeném s kavárnou Dělá kino návrhářka Natálie Steklová. Prostor se několika jednoduchými tahy promění v improvizovaný biograf. „Všechno je skládací a posouvací, takže se to snadno upraví. Na jednom okně mám velkou neprůhlednou roletu, která se stáhne, dáme si něco k pití, zhasneme a může se promítat.“ S občasnými projekcemi pro přátele se totiž v kavárně počítalo od začátku, chyběl jen legální rámec.

03060749.jpeg

K domácím projekcím je zatím k dispozici osm titulů, mimo jiné Post Tenebras Lux, Klip, Kuře na švestkách, Mizející vlny nebo Vězení umění. Další filmy budou postupně přibývat. Chystané a uskutečněné projekce můžete sledovat na Facebooku Dělám kino a podrobné informace o projektu najdete na webu Artcamu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka