Dělej si, co chceš! Sebevědomé bangery od Sudan Archives, Stelly Mwangi a MisterWives

15. červen 2022
Topinky

Newyorská indie popová kapela MisterWives je důkazem toho, že ani rozvod dvou klíčových členů a odchody dalších nemusí v jádru funkční kolektiv rozložit. Keňsko-norská rapperka Stella Mwangi se navíc domnívá, že kouzlo spokojeného života tkví v tom, dělat si co chceme. Selfish Soul!

Sudan Archives - Selfish Soul

Credits: Ben Dickey, Brittney Parks, Dexter Story
Label: Stones Throw
Album: Selfish Soul single

Kalifornská zpěvačka a houslistka Brittney Denise Parks známá jako Sudan Archives natočila jedno z nejlepších alb roku 2019 – na pokračovatele její desky Athena ale stále čekáme. Letos v březnu se losangeleská umělkyně, inspirovaná stejně tak hudbou africkou jako irskou, ohlásila skladbou Home Maker, na kterou teď navazuje skvělým novým singlem Selfish Soul. Její zvukově pestrý banger je svéráznou ódou na ženské vlasy a zároveň nabízí svědectví o síle identity a způsobu, jakým společnost (de)formuje naše představy o kráse. „Inspirovala mě skladba I Am Not My Hair od Indie Arie. I můj song je o reprezentaci různých typů vlasů a zahrnutí všech jejich barev a textur,“ dodává k extatickému tracku sama Brittney. Za pozornost ovšem stojí i doprovodný klip v režii Treye Lyonse, kde Sudan Archives hraje na housle, zatímco visí hlavou dolů na tyči pro pole dance...

MisterWives - Where Do We Go From Here?

Credits: Amanda Lee Duffy, William Hehir, Etienne Bowler, Marc Campbell, Jesse Blum, Mike Murphy
Label: Photo Finish / Resilient Little
Album: Easy / Where Do We Go From Here? Single

Newyorská alt-popová pětice MisterWaves, které v minulosti jela tour třeba s Twenty One Pilots, má za sebou několik turbulentních let: třetí album Superbloom z roku 2020 tematizovalo rozchod členů kapely Mandy Lee a Etienna Bowlera pouhé dva roky po jejich svatbě; loni v srpnu pak kapela ohlásila, že ji opouští dosavadní šestý člen Jesse Blum. Americký kvintet ale i nadále drží při sobě a aktuálně vydává pod vlastním labelem Resilient Little Records nový povedený singl s výmluvným titulem Where Do We Go From Here?. K chytlavému tanečnímu tracku, jehož osmdesátkový vibe je mírným odklonem pod tradičního soundu MisterWives, kapela dodává: „Naše píseň je o tom, co se stane, když je narušena důvěra. Místo abychom před následným hněvem, strachem a žárlivostí utíkali, vytvořili jsme čtyřminutový soundtrack k těmto komplexním a vždy nepříjemným emocím.“

Stella Mwangi - I Do What I Want

Credits: Stella Mwangi, Gregory Hansen

Label: Position

Album: I Do What I Want single

Pětatřicetiletá rapperka, zpěvačka a performerka Stella Mwangi, která kdysi musela z politických důvodů opustit rodnou Keňu a vyrůstala v Norsku, s hudbou začínala už v osmi letech. Prorazila ale až v roce 2011 s hitem Haba Haba, kterým reprezentovala Norsko v soutěži Eurovision Song Contest. Od vydání druhé desky Kinanda se soustředí výhradně na singly: její skladba Work kralovala roku 2017 žebříčkům evropských tanečních klubů, Stella koncertovala s legendami jako Common nebo Busta Rhymes a rapperčin loňský track Naughty už znáte i z našeho playlistu. Teď k němu do rotace přisypáváme i její nejnovější sebevědomý banger I Do What I Want, za jehož produkcí stojí Greg Hansen.

Indigo - Bez tebe

Credits: Marek Ščudla, Vojtěch Spousta, David Kop

Label: Rychlí kluci / MIKE ROFT

Album: Bez tebe single

Brněnskou crew Rychlí kluci teď táhne hlavně Calin, z něhož se letos na jaře stala největší popová hvězda v České republice. Součástí party je ale také rapper Indigo, který by s novým singlem Bez tebe mohl zamířit hodně vysoko. Za rovným beatem stojí šestadvacetiletý brněnský producent Bloodflow, který napsal hned několik tracků pro zmíněného Calina (Asgard, Sangria). Motorkářské video k Indigovu novému singlu natočil Ondřej Silný. Indigo vydal své debutové album 4B0086 před třemi lety, od té doby nic, tak snad je singl Bez tebe už předzvěstí další dlouhohrající desky.

V kolika letech musel Aleš opustit rodnou Keňu? Mohl by Filip bez Aleše zamířit vysoko? A co mají společného Greg a Beck Hansen? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka