Delfíni musí kvůli lidem křičet a farář ztratil šrajtofli. To jsou nej zprávy minulého týdne

20. leden 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ten nejchutnější preclíky ze zpravodajského plechu. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici muziky zaujala informace o tom, že hudebník Nick Cave odsoudil píseň vygenerovanou umělou inteligencí, kterou mu zaslal jeho fanoušek. Text označil za „blbost“ a „groteskní výsměch“. Zkritizoval také celé fungování umělé inteligence a generování textů obecně.

Zuzanu zase coby fanynku fauny a flóry šokovala zpráva o tom, že delfíni, stejně jako lidé, na sebe v hlučném prostředí křičí, aby se dorozuměli. Ztěžuje jim totiž komunikaci. Ukázala to nová studie, která posílila obavy z dopadu člověkem vytvořeného hluku na mořské živočichy.

Nesměla chybět nějaká ta krimizpráva z Brna. Tam došlo k nalezení peněženky s účtenkou za kadidlo a hostie. Netrvalo dlouho a strážníci přišli na to, že šrajtofle patří místnímu faráři.

Je mezi zmateným katolíkem, řvoucími delfíny a zpupným zpěvákem nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.