„Demolice Libeňského mostu je ryzí barbarství,“ shodují se oslovení odborníci

27. duben 2018

Vypadá to, že Libeňský most v Praze možná půjde k zemi. Shodli se na tom radní. Argumentují tím, že demolice mostu a výstavba nového bude levnější a rychlejší než oprava. O osudu kubistické stavby ještě musí rozhodnout zastupitelé. Měli hlasovat ve čtvrtek, po dlouhých sporech ale neschválili program jednání, a primátorka proto schůzi rozpustila. Zatím není jasné, jak se k navrhované demolici pražští politici postaví. Jaký názor mají na plán vedení města odborníci?

Richard Biegel, FF UK, Klub Za starou Prahu: Že most zchátral, je vina města

Je to ryzí barbarství. Hodnotu mostu známe, jde o skvělé dílo Pavla Janáka. Můžeme na něm vidět, jak se Janák oprošťoval od rondokubistických plastických forem a hledal nové architektonické vyjádření, které našel v purismu. Že most takto zchátral, je vina jedině hlavního města, které ho nechalo zchátrat a teď se tváří, že není jiná možnost než ho zbourat. A to je něco mezi barbarstvím a potenciálním kulturním zločinem. Já jsem rozhodně pro opravu, která možná je, jak dokázaly posudky. Situace, do které jsme se dostali, je úplně absurdní – abychom v roce 2018 licitovali o mimořádně kvalitním díle jen proto, že oprava vyjde možná o něco dráž, a bez soutěže pak postavíme tuctový most, tak to je absolutně neuvěřitelné. Libeňský most je součástí komponované skupiny pražských mostů, na které od počátku 20. století dohlížel stavitel František Mencl. Je to vlastně taková galerie pod širým nebem a my se k ní teď chováme jako „křováci“.

O most se bojuje od roku 2005, tehdy padl první návrh na prohlášení za památku, situace je tedy známá 13 let. Památkáři nemohou procesně zabránit tomu, aby stavba chátrala, mohou na to jen upozorňovat, což činili. Že ministerstvo most za památku neprohlásilo, považuji za nonsens a je to takové trošku alibistické. Libeňský most opravit lze a opraven býti má.

03553958.jpeg

Miloslava Pošvářová, stavební inženýrka, soudní znalkyně: Studenti se na něm můžou učit

Fakt, že most vydržel 90 let bez jakékoliv údržby, a je to hlavní most přes Vltavu, je zázrak. Je tam spousta věcí, které se můžou učit studenti – například provedení detailu a provedení izolací. Mám víc než třicetiletou praxi a takovéto mosty jsme bez problémů opravovali. Ta hysterie kolem toho, že se musí zbourat, je neuvěřitelná. Kdyby takto přistupovala Správa železniční dopravní cesty nebo Ředitelství silnic a dálnic ke všem mostům v tomto stavu, tak bychom neměli most žádný.

Bohužel jsem taky viděla plány na most, který má ten Libeňský nahradit. Musím říct, že mě moc nepřesvědčily. Z hlediska mostaře je toto řešení nevkusné a technicky nevhodně navržené. To bude maximálně paskvil, studenti na něm uvidí, jak se mosty nemají navrhovat a stavět.

Jan Jehlík, Fakulta architektury ČVUT: Z města nemůžeme najednou vyndat kus veřejného prostoru

Ten most je naprosto jedinečný. Zdráhám se ho označit za architekturu nebo památku nebo stavbu, spíš bych ho označil za součást Prahy a výjimečný kulturní objekt. Měl by se tedy rekonstruovat, a ne zbourat. Jen zcela limitní stav totálního rozpadu by mohl zničení ospravedlnit, a protože na základě odborných posudků víme, že to opravit lze, tak jsme povinni něco tak jedinečného opravit. Náklady na opravu nejsou o tolik vyšší. Řekl bych, že názor architektů je až na naprosté výjimky v tomto jednoznačný.

Mosty se často chápou jen jako spojnice dvou břehů, to je ale již zastaralé pojetí. Mosty jsou součástí veřejného prostoru. Do veřejného prostoru patří i doprava, která je síťovou záležitostí a nemůžeme ji samozřejmě jen tak někde useknout. Stejně tak ale nemůžeme najednou z města „vyndat“ kus veřejného prostoru. Mosty se opravují neustále a běžně se to řeší tak, že se vedle postaví kvalitní provizorní most, který tam stojí po celou dobu rekonstrukce. Takové řešení by vyřešilo dopravní situaci a pravděpodobně by spojení mezi Prahou 7 a 8 ještě zlepšilo. Důležité je ale říct, že k tomu, aby pražská doprava fungovala lépe, tak by bylo potřeba postavit ještě několik dalších mostů.

Ondřej Boháč, Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy: Hodnota a cena nejsou to samé

Gremiální rada IPR přijala usnesení, ve kterém vedení města nedoporučuje Libeňský most zbořit. My názor našeho poradního orgánu, který je složený z odborníků z akademické sféry, respektujeme. Myslíme si, že cena a hodnota nejsou to samé.

Než padne definitivní rozhodnutí, bylo by možné se na celou problematiku podívat ještě z jiného úhlu pohledu. Nabízí se totiž ještě jedna varianta. Mezi mostem Libeňským a Hlávkovým je už desetiletí uvažován most třetí – mezi Karlínem a Holešovicemi. Je otázkou, jestli by se této stavbě neměla dát aktuálně větší preference a v co nejkratší době ji i se soutěží zrealizovat. Možná by to zmírnilo tlak na rychlé řešení Libeňského mostu a dalo by nám to víc prostoru věc pečlivě zvážit.

Poslechněte si kompletní názory odborníků v audioverzi!

autoři: Alžběta Medková , Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.