VIDEO: Den s Českým rozhlasem v Karlových Varech přinesl v roce 2018 koncert Mišíka

3. červenec 2018

Poprvé se v karlovarském Letním kině uskutečnil samostatný program, Den s Českým rozhlasem. 2. července se tu připomínalo 50. výročí Pražského jara i následující srpnové okupace, a to skrze hudbu i filmy. Vladimír Mišík zahrál se skupinou ETC a následně kino promítalo dva snímky z roku 1968.

Od devíti hodin vystupoval v Letním kině Vladimír Mišík a skupina ETC, kromě dalších čtrnácti písní zahráli také Variaci na renesanční téma z roku 1989. Po koncertě se moderátor Českého rozhlasu Jan Pokorný ptal Mišíka na jeho zážitky a vzpomínky ze 60. let.

Vladimír Mišík během koncertu v Karlových Varech

„My jsme tenkrát ve Vršovicích měli takovej klub bigbítovej. Najednou jsme viděli, že všude jsou policajti, tak jsme si říkali ‚Aha, zase nějakej zátah na máničky, kdo má dlouhý vlas, nechoď mezi nás a tak,‘ ale ne. Pak najednou se otevřelo takhle okno a tam byla taková paní a pološíleně řvala na celou ulici ‚Vokupujou nás Rusáci!‘“ vzpomínal Mišík na okupaci.

Vladimír Mišík vzpomíná na 60. léta: Muzika se nedá hrát do šuplíku

Vladimír Mišík & Etc... na Koncertu pro hrdiny

V karlovarském letním kině se teď už všechno připravuje na večerní koncert Vladimíra Mišíka v rámci Dne Českého rozhlasu na MFF v Karlových Varech. Ten je věnován 60. létům a také událostem kolem srpnové okupace. Jak na toto období vzpomíná Vladimír Mišík?

Po rozhovoru ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant uvedl dvacetiminutový dokument Oratorio for Prague (Oratorium pro Prahu). „Myslím, že jste skoro první publikum v této zemi, které ho uvidí legálně,“ podotknul Bregant. Film byl v České republice promítán úplně poprvé.

Majitelem jediné 35mm kopie, která se od roku 1968 dochovala, je ředitel filmové společnosti Facets, Miloš Stehlík.

Oratorio for Prague natočil Jan Němec a zachycuje autentické záběry přímo ze srpna 1968. Do Letního kina na něj přišlo asi 1 700 diváků.

Dalším promítaným snímkem byl Spalovač mrtvol. Film natočil Juraj Herz a snímek hned po premiéře putoval do trezoru.