Den s obřím plyšovým broukem. O čem se sní v nových tracích od Rebeccy Black, Fousheé nebo Khai Dreams?

30. listopad 2022
Topinky

Tolik potřebnou letní euforii v ponurých (pod)zimních měsících nabízí singl australsko-britské dvojice AR/CO, zatímco optimistický sound s brutálně upřímným textem o úzkostech servíruje americko-vietnamský songwriter Khai Dreams. O tom, že kdysi vysmívaná Rebecca Black už nemíní jen sbírat drobky, svědčí její aktuální píseň Crumbs, a o dva bloky dál jí přitakává i slovenská naděje Timea. Scream My Name!

Khai Dreams - Rats

Credits: Khai Duong, Mario Sambrotta, Soren
Label: AWAL
Album: Absolute Heartbreak

Oregonský písničkář vietnamského původu Khai Dreams, který nás už dobrých pět let oblažuje svým lehce vyšinutým bedroom popem, chystá na 27. ledna příštího roku vydání debutové desky Absolute Heartbreak. Tak nějak by se ale dal popsat i jeho nejnovější singl Rats, který je dojemným pohledem do psychiky umělce, který se s tíhou úzkosti a depresivních epizod vypořádává s drtivou upřímností. „Většinu písně jsem napsal v době, kdy jsem se cítil extrémně vyhořelý. Měl jsem dojem, že už nemám kontrolu nad svým životem. Situace, ve kterých jsem se ocital, pro mne byly velmi nepříjemné a matoucí, protože jsem v nich skutečnosti nebyl přítomen,“ komentuje optimisticky znějící indie song se smutným textem sám Khai. Doprovodné hudební video v režii Raye McMahona, které se nese v podobném DIY duchu, sleduje zpěváka, jak prožívá svůj den s obřím plyšovým broukem.

Fousheé - Scream My Name

Credits: Britanny Foushee, Benjamin Fort
Label: Trackmasters Ent. / RCA
Album: softCORE

Americká hudebnice Foushée se před dvěma lety proslavila virální R&B baladou Deep End, která už shrnovala většinu jejích současných kvalit: široký rejstřík vokálních technik, strhující přednes a emotivní zkratkovité texty. Někdejší hit nabízel v trapovém beatu zanořené kytary, kterým se Foushée věnuje na nové desce SoftCORE ještě výrazně víc. Pod velkým labelem RCA nám servíruje frenetický mix lo-fi beatů, autotunu, garážového rocku i nečekaných hostovaček (jako v případě hlavního singlu Spend The Money, na kterém se objevuje Lil Uzi Vert). My si ale do playlistu vybíráme údernou miniaturu Scream My Name, která na ploše necelých dvou minut připomíná to nejlepší z hudby Grimes nebo Peaches. Když Foushée říká: „I got that superstar energy / I know you see me on your TV screen,“ věříme jí to jako málokomu. Skladbu produkoval BNYX, který se v minulosti postaral o beaty pro hvězdy typu Lil Yachtyho nebo Ty Dolla $igna.

Kasien - Swear Down

Credits: Ikuforiji Abdulrahman Olaitan, Kelvin Krash
Label: Cloud X
Album: Swear Down single

Kasien je rapper z jižního Londýna s africkými a karibskými kořeny, o kterém ještě určitě uslyšíme. Příští rok mu bude třicet, ale v rozhovorech říká, že se cítí nejméně na tři sta. Spolupracoval s The Streets a koncertoval se Slowthaiem. Na dva roky starém debutovém EPčku I Found Paradise In Hell popisoval těžkosti svého dospívání, novinkový singl Swear Down je ale už rovnou oslavou vlastního úspěchu a nezdolnosti. Je to další track, který vznikl z jeho dlouhodobé spolupráce s producent Kelvinem Krashem. Track doplňuje pozoruhodný klip, v němž se Kasien mění v ďábla. Jeho chystané EP, které shrne tracky vydané za poslední rok se bude jmenovat Don't Let The Devil In a vyjde v prosinci.

AR/CO - Supersonic L.U.V

Credits: Leo Stannard, Mali-Koa Hood, Jonas Jurström, Nick Henriques, Rutger Van Woudenberg, Shaun Frank
Label: Helix Records
Album: Supersonic L.U.V single

Letní euforie v temných zimních měsících, to je nový singl australsko-britské dvojice AR/CO nazvaný Supersonic L.U.V. AR/CO jsou britský producent Leo Stannard a australská zpěvačka Mali-Koa, kteří se potkali v Londýně a poslední dva roky spolu dělají hudbu. Mají za sebou několik singlů, ten nejnovější nabízí neodolatelný rauš popového hédonismu. „Je to óda na totální zamilovanost a období líbánků. Píseň o někom, jehož jméno chceš vykřičet ze střechy nejvyšší budovy. Odehrává se ve dnech, kdy máš pocit, že pod nohama ani nepotřebuješ zemi,“ popisují AR/CO svůj nový singl, který vznikl ze spolupráce s producenty Jonasem Jurströmem a Nickem Henriquesem.

Rebecca Black - Crumbs

Credits: Rebecca Black, Matias Mora, Jesse Saint John
Label: self-released
Album: Let Her Burn

Zapomeňte na virální hit Friday, díky kterému byla Rebecca Black v roce 2011 pro smích celému internetu. Z nesmělé teenagerky vyrostla sebevědomá žena, který si dál plní sen o hvězdné popové kariéře a nakonec to nejspíš bude ona, kdo se bude smát. Na začátek příštího roku ohlásila Black své debutové dlouhohrající album Let Her Burn. Desku uvádí singl Crumbs, elektropopový banger, který s ní natočil kostarický producent Matias Mora. Pod skladbou je podepsaný také americký rapper Saint Jhn. „Kéž bych mohla říct svému náctiletému já, že ta malá Rebecca se jednou stane královnou, o níž snila. A navíc jsem pořád ještě na začátku,“ ohlásila Rebecca svou debutovou desku a zároveň nový singl v emotivním postu na Instagramu.

Timea - Two Blocks Away

Credits: Timea Gregova, Jakub Hríbik, Mattia Müller, Lukáš Hlaváč, Michal Šelep, Peter Kunzo, Joey Du Bois, Alexandr Vatagin
Label: self-released
Album: Two Blocks Away single

Slovenská zpěvačka a songwriterka s okouzlujícím vokálem Timea nám před létem představila svou novou doprovodnou kapelu a rozjela spolupráci s producentem Jakubem Hríbikem z bratislavského studia Pulp. Právě tam vznikal i její aktuální singl Two Blocks Away. „Pesnička vás prevádza smútkom, ktorý sa pretvára na frustráciu z neuzavretej kapitoly. A pritom by vám stačilo len pár slov, že to, čo ste spolu zažili, bolo reálne,“ říká k pečlivě orchestrované houpavé kytarovce, která pojednává o vzpomínání na již ukončený vztah. „Tak ako sa mením ja, mení sa aj moja hudba. Keďže je to už skoro rok od posledného singlu, veľmi sa teším, že môžem ľuďom ukázať, kto som teraz,“ doplňuje k novince, která je předzvěstí nového směřování v její tvorbě. Two Blocks Away oficiálně vychází 2. prosince, s předstihem ji můžete poslouchat v rotaci Radia Wave.

Máme kontrolu nad svými životy? Je Aleš doopravdy přítomný? Viděl Filip hororový snímek Mělčiny? A proč tak málo řve Alešovo jméno? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka