Den Star Wars: Oslava síly, nebo geniální kalkul?

5. květen 2014

4. květen byl ustanoven jako Den Hvězdných válek, kdy mohou všichni fanoušci oslavovat opulentní odkaz, který se během třiceti sedmi let navázal na filmovou sérii George Lucase. Týká se všech majitelů plyšových droidů, generálů armád plastových Stormtrooperů, sběratelů exkluzivních edicí tematických stavebnicí LEGO, hrdých majitelů kostýmů, komiksových a beletristických knihomolů i závislých hráčů her. Takto enormní pole zábavního průmyslu se nepodaří jednou značkou pokrýt natolik komplexně, jako je to právě v případě Star Wars.

Posledních několik let je pro hardcoreové jádro Star Wars srdcařů ve znamení neustálých změn, přírůstků i úbytků. Největším „šokem“ byl loňský prodej LucasFilmu společnosti Disney, jehož plné, ať již negativní, či pozitivní, následky zjistíme v prosinci 2015 při sledování Epizody VII. Zatím to však vypadá, že Mickey Mouse nepřešel k temné straně nějak výrazně, protože o takové Marvel Studios pečuje velmi zodpovědně. To se na druhou stranu nedá říct o skvělém studiu LucasArts, které vyvíjelo mimořádné hry i mimo univerzum Star Wars. Disney ho nechal tak říkajíc vykrvácet.

03114867.jpeg

Po vlažně přijaté animované sérii Clone Wars, která hrdiny zastihuje mezi II. a III. epizodou, chystá Disney Channel Star Wars: Rebels. Ti zase slibují propojení epizod III a IV, tedy vytvoření příběhového mostu, nad kterým neusínají snílci z komiksových kreslíren, stejně jako další kreativci (fanoušci nemluvě). Všichni zarytí „starwarsologové“ tak dlouho hledali odpovědi, až je nedávno dostali. Hned poté někteří z nich málem spáchali harakiri světelným mečem.

Před dvěma týdny byly totiž prakticky poprvé deklarovány hranice tzv. Star Wars kánonu. Je tím myšleno, že vše, co se odehrálo mimo filmy a oba seriály, „neplatí“, zejména poté Legacy éra, která pokračuje v příbězích po posledním dílu. Slovní šermíři i ochránci galaktického míru se na svých nerdích blozích dokonce uchylovali k výrazům jako „svatokrádež“. Nicméně v přípravě je několik knih a komiksů, které budou hrát podle nových pravidel.

03114868.jpeg

Skvěle načasovaný producentský tah, jak masu fanoušků rozdráždit do ruda, aby vzápětí zjihla nad nedávno zveřejněnou fotografií obsazení netrpělivě očekávané Epizody VII. Navíc není těžké odhadnout, že i nový merchandising vezmou ortodoxní vyznavači Star Wars útokem jako dravá imperiální flotila.

Svátek – celým názvem May the 4th be with you – je tak trochu kontrolní signál k tomu vzít Disneyshop útokem, ale také těšit se z velkého fenoménu a s přáteli na nějakém conu rozpoutat vpravdě galaktický nářez.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.