Deprese Xiu Xiu podpořila současnost Los Angeles

19. únor 2014

„Svět byl stvořen v ráji a skončil v Los Angeles,“ zpíval v roce 1968 Phil Ochs. Nová deska Xiu Xiu této teorii nahrává. Jamie Stewart se po čtyřech letech přestěhoval z Jižní Karolíny do Los Angeles a nevybral si zrovna nejlepší adresu. V blízkém parku, který si mezi sebou dělí čtyři gangy, byly nedávno odkryty dvě dětské kostry. Dobře tak ilustrují poměry, ve kterých se nejpopulárnější město Kalifornie v současné době nachází. Jamie, který se řídí radami starousedlíků, nevychází večer ven a věnuje se sledování erotických filmů, z nichž jeden z nich dal název i nejnovější kolekci Xiu Xiu nazvané Angel Guts: Red Classroom.

Co tě nezabije, to tě posílí, tvrdí známé pravidlo, kterým se chlácholí lidé nacházející se v ne zrovna ideální situaci. Hra na schovávanou ale Jamieho začíná pomalu rozežírat zevnitř. Extrovert zavřený mezi čtyřmi zdmi domácího studia se snaží s izolací bojovat zvýšenou vydavatelskou činností. Jak je ale slyšet z novinky, chmury ze Stewartova života hromadící se písničky nevytlačily. Ba naopak. Už úvodní dvouminutové hlukové intro jako by reprezentovalo prázdnotu současného života v Los Angeles více než výmluvně. Hudebně se Xiu Xiu upnuli k analogové elektronice a sám Jamie se svým spíše šeptavým než plačtivým vokálem choulí do temných zákoutí, jako by se snažil uniknout démonům kroužícím okolo.

Někteří recenzenti hovoří o Angel Guts: Red Classroom jako o kolekci, která zvýraznila veškeré atributy tvorby Xiu Xiu a tím se přiblížila tvorbě Suicide a dalších temných minimalistů. Zhudebněné deprese mají sílu ve své naléhavosti, na druhou stranu jejich introvertnost a temnota z nich dělá zajímavý poslech pouze pro otrlé fanoušky. Dvojice nedávno na turné doprovázela Swans, a dvanáct krátkých skic jako by absorbovalo bezvýchodnou stránku tvorby Michaela Giry, ovšem koncentrovanou z desetiminutových fresek do dvouminutových skic. Dříve okázalý provokatér dnes s třesoucíma rukama rekapituluje své současné stavy, kterými se prolínají dříve oblíbené erotické imprese jako další potencionální hrozba. Tohle album má největší smysl pro samotného autora. Posluchači tentokrát odchází s prázdnou, čemuž nezabránil ani ostřílený producent John Congleton.

Hodnocení: 45 %
Xiu Xiu – Angel Guts: Red Classroom (Bella Union, 2014)

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.