Der Film o Frakci Rudé armády

23. září 2008

Třetí ročník festivalu německy mluvených filmů Der film se letos zaměří mimo jiné i 70. léta minulého století. Dramaturgie festivalu je z části věnována konkrétně teroristické skupině Frakce Rudé armády, kterou znáte pod zkratkou RAF. Der film proběhne od 1. do 9. října v Praze i v některých regionech. POSLECHNĚTE SI: Pozvánku na festival Der Film

Festival německy mluvených filmů letos naservíruje 30 filmů z Německa, Rakouska a Švýcarska. Diváci budou moci vybírat a lépe se orientovat v pěti programových sekcích - Der film Spezi, Das Debüt, Der Paragraf, Die Doku a Die Ikone 68. Letos se i díky výročí roku 1968 nejedné pouze o hrané a dokumentární filmy z posledních let, ale dramaturgové sáhli i po starších kusech z kinematografického archivu.

00785665.jpeg

Snímky, které se zabývají činností teroristického hnutí RAF, najdete v sekci Der Paragraf. Celkem sedm německých a rakouských hraných i dokumentárních filmů této sekce se bude promítat od 6. do 9. října v kině Aero. K západoněmecké levicové teroristické skupině RAF, která působila v letech 1970 - 1993, patří i doprovodný program v rámci Der filmu. Jedním z nich je paralelní výstava fotografií "Obrazy RAF - Hans a Grete", kterou nafotila koncem 60. let v Paříži bývalá členka RAF Astrid Proll. Celou sekci doprovodí hned 6. října v Goethe - Institutu diskuze o Frakci rudé armády a to za účasti novinářky a politoložky Šárky Daňkové.

Hostem Odpolední session Radia Wave ve středu 1. října mezi 15. a 16. hodinou byla programová ředitelka Klára Konečná a také představitel hlavní role snímku Chiko, herec Denis Moschitto. Nejen o tom, jak se během tří ročníků festival DER FILM rozrůstal z Prahy do dalších měst, ale také o jeho letošním programu, uváděných snímcích a tipech na ty nejzajímavější z nich hovořila programová ředitelka festivalu Klára Konečná. Spolu s Klárou Konečnou byl ve studiu herec Denis Moschitto, představitel hlavní role ve filmu Chiko, jednoho z na festivalu rovněž uváděných filmů. Německý herec s italsko-tureckými kořeny jednak přiblížil gangsterský příběh o vzestupu a pádu jednoho drogového dealera a také prozradil, jak mu jeho osobní životní zkušenosti pomohly ve vytvoření role tureckého mladíka.

00791585.jpeg

V rámci dokumentární části Die Doku se představí 9 snímků, z nichž se tři zabývají integrací, migrací a genderovými otázkami. Jde o filmy Sonbol, Rebelky z Harrasu a Fotbal. V sekci Der film Spezi najdete dokonce tři snímky z letošního roku, kteří s mohou chlubit nominací na Oscara. Jde o německý film Hanami, rakouský snímek z vídeňského prostředí Odveta a Sedmé nebe od režiséra Andrease Dresena.

Odlehčenější sekcí týkající se roku 1968 je Die Ikone 68, která je zasvěcena ženské ikoně a sexuálnímu symbolu zmíněné generace Uschi Obermaierové. V neposlední řadě stojí za zmínku také sekce Das Debüt, ve které uvidíte první filmy mladých režisérů z Německa a ze Švýcarska. V pražských kinech Aero a světozor se bude festival Der film odehrávat ve dnech 1. až 9. října. Souběžně s Prahou budou vybrané snímky uvedeny v Brně, Olomouci a Uherském Hradišti.

Více najdete na www.derfilm.cz

autor: zuf
Spustit audio