Děrné štítky: Amazon Fire je příliš chytrý telefon s šesti očima

24. červen 2014

Amazon si pro sebe také chce uříznout kus koláče z prodeje chytrých telefonů, a přichází proto se svým smartphonem Amazon Fire. Facebook zase neobratně šlape do zelí Snapchatu a internetová bezpečnost mezitím stále krvácí kvůli Heartbleed Bugu.

Amazon vám chce zamotat hlavy
Před dvěma měsíci se začaly objevovat zvěsti o tom, že Amazon vyvíjí vlastní smartphone. Ty byly potvrzeny před několika dny, kdy firma začala telefon nabízet v předprodeji na vlastních stránkách. Začátek předprodeje Amazon Fire Phonu byl ohlášen s velkou pompou. Telefon, který Amazon začne expedovat v září, je vybaven dokonce šesti kamerami. Kromě jedné klasické na focení a točení videa se totiž nachází kolem displeje pět dalších. Ty mají na starosti funkci, na kterou se Amazon snaží nalákat – Dynamic Perspective.

Jádro této technologie krom samotných kamer tvoří speciální displej, který má mít schopnost měnit perspektivu na základě úhlu, ze kterého se na něj díváte. Rozpoznání polohy vaší hlavy bude mít na starosti právě pět kamer obklopujících displej. Na papíře zní vše dobře. Horší to je, když vezmeme v potaz u smartphonů tak časté glitche. Představa přeskakující perspektivy, zapříčiněné neschopností pětice kamer se dohodnout, vám možná zamotá hlavy úplně jinak, než Amazon zamýšlel.

Z Heartbleedu nám poteče do bot ještě dlouho
Základy internetu na začátku dubna otřásl takzvaný Heartbleed Bug. Chyba Open SSL kódování postihla přes 600 tisíc webů a díky důkladné medializaci se podařilo dohnat značnou část poskytovatelů k tomu, aby ji okamžitě opravili. Spousta uživatelů také vyšla vstříc bezpečnosti svých virtuálních stop a promptně si změnila hesla. Podle studie výzkumníků z Errata Security, zaměřujících se na kybernetickou bezpečnost, však stále zhruba 300 tisíc webů chybu neopravilo.

03151594.jpeg

Přestože všechny největší společnosti, které Heartbleed postihl, chybu okamžitě odstranily, problémy, které tato trhlina způsobila, jen tak nezmizí. Největší potíže totiž způsobuje rozšířený nešvar používání stejného hesla k různým účtům na různých webech. Nenechte se uchlácholit tím, že technologičtí velikáni jako Facebook nebo Google se chyby zbavili. Kolik z vás někdy použilo stejné heslo jako k těm opravdu důležitým účtům k přihlášení třeba na obskurní malé fórum? Malé a pozapomenuté servery evidentně k aktualizacím své bezpečnosti nepřistupují tak zodpovědně, a vaše heslo tak může být vystaveno online jak na stříbrném podnose.

Slingshot, proč?
Loni mladý ředitel Snapchatu Evan Spiegel odmítl nabídku Facebooku na odkoupení jeho společnosti ve výši závratných 3 miliard dolarů. Od té doby se všichni snaží napodobit úspěch jeho aplikace na obrázkové zprávy, které mizí. S nejnovějším epigonem přišel právě Facebook. Jmenuje se Slingshot a má fungovat na bizarním principu. Když vám přijde zpráva, je zamčená a vy musíte nejprve poslat svou odpověď, aby se vám odemkla. Kdo by takovou aplikaci měl chtít používat a proč, zatím zůstává záhadou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.