Děrné štítky: Na Prague Pride budou virtuální avataři lidí z utlačovaných komunit

7. srpen 2014

Letošní Prague Pride – festival, jehož cílem je boj proti homofobii – připravil pro účastníky unikátní mobilní aplikaci. Jejím prostřednictvím se budou moci průvodu virtuálně zúčastnit i lidé z méně liberálních zemí, než je Česká republika. Vše bude probíhat prostřednictvím jiného účastníka festivalu, takzvaného avatara. Tím se může stát kdokoliv, kdo se plánuje zúčastnit Prague Pride. Platforma LGBT avatars propojí avatara a virtuálního účastníka. Uživatel na druhé straně může avatara poslat na nějaké konkrétní místo, požádat ho o fotku, video nebo mohou chatovat.

Vývojáři aplikace kladli důraz na zabezpečení. Veškerý posílaný obsah i informace ukládané na serverech jsou šifrované. Moderátoři aplikace navíc mohou kdykoliv zasáhnout a případného narušitele okamžitě vyloučit.

„Letošním hlavním tématem Prague Pride jsou rozdíly mezi východem a západem. Když jsme se tohle téma snažili nějak uchopit, jako první se samozřejmě nabízelo identifikovat se s východem a ‚klasicky česky‘ říkat, že na tom stále nejsme tak dobře jako na západě. Velice záhy jsme si uvědomili, že už to tak ale není. My už jsme součástí západu a jsme na tom velmi dobře oproti lidem z východních zemí. Nejen těch, jako je Ukrajina a Rusko, ale třeba i jižních zemí, jako je Uganda a další africké země. Tam příslušníkům LGBT komunit hrozí vězení nebo i smrt. Z toho důvodu jsme se rozhodli, že rozdíly mezi východem a západem uchopíme tak, že dáme prostor lidem a komunitám z východních zemí, aby měli příležitost alespoň virtuálně vyjít do ulic a dostat hlas,“ vysvětluje Bohdana Rambousková z organizačního týmu Prague Pride.

03181456.jpeg

Podobný model zatím jinde na světě neexistuje. Pokud se aplikace osvědčí, je možné, že se k využívání této aplikace připojí další pride festivaly jinde na světě, aby umožnily účast i lidem z dalších zemí, které nejsou tak tolerantní.

Avataři i virtuální účastníci se mohou registrovat na lgbtavatars.eu. Aplikace bude dostupná pro zařízení s iOS na Apple Store (v současnosti probíhá schvalování aplikace v App Store).

autor: Blanka Mikulášková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.