Děrné štítky: O sociální síti, kterou neznáte

13. srpen 2013

Proč je dobré vystavit životopis na LinkedIn, kolik Čechů má tablet a jak vypadá nový iPhone?

Agentura Mediaresearch nedávno zveřejnila výsledky výzkumu o sociálních sítích v České republice. Ukázalo se, že Češi znají Facebook, YouTube nebo Spolužáky.cz, ale další komunitní weby buď vůbec neznají, nebo si na nich nepořizují profil.

Nejhůř ve výzkumu dopadla sociální síť LinkedIn. Zná ji jenom 27 procent Čechů a sotva šest procent si na ní zřídilo svůj profil. Lepší výsledky měla dokonce i rusko-kyperská seznamka Badoo – nejspíš díky tomu, že rozesílá spamy na všechny strany. Takže jsme se rozhodli, že vám v Děrných štítcích řekneme, co to LinkedIn je a jak se vám může hodit.

Tahle sociální síť existuje už deset let a za tu dobu si na ní zřídilo účet asi čtvrt miliardy lidí. Od Facebooku se liší tím, že nespojuje rodiny, přátele a spolužáky, ale naopak firemní kolegy. Zatímco na Facebooku se bavíte, na LinkedIn ukazujete, co umíte. Vyplníte svůj profesní životopis, nahrajete ukázky práce a můžete sledovat skupiny na určitá témata, která se týkají vašeho oboru.

A protože LinkedIn umožňuje hledat kontakty podle oboru, můžete snadno narazit na nabídku práce nebo na zajímavého odborníka. Zaměstnance tam hledají i velké české firmy anebo zahraniční společnosti, které chtějí v České republice teprve založit pobočku. Ve vodách LinkedInu loví také novináři, kteří hledají odborníky do svých reportáží. V anglicky mluvících zemích se stává, že firmy samy osloví potenciálního zaměstnance jenom podle jeho profilu na LinkedInu a podle jeho referencí, které mu tam napsali současní či bývalí kolegové. Profil může být vícejazyčný, takže si můžete vyplnit životopis v češtině a pak si připravit ještě verzi pro zahraničí.

02944531.png

Na volná pracovní místa upozorňuje přes LinkedIn také Český rozhlas. Třeba vás díky tomu přivítáme jako své kolegy.

Češi nakupují tablety

02888510.jpeg

Češi mají rádi tablety. Kupují si je víc než chytré telefony nebo čtečky elektronických knížek. Z průzkumu, který zveřejnil server MediaGuru, vyplynulo, že svůj tablet má 700 tisíc Čechů starších dvanácti let. Ve srovnání s koncem loňského roku je to nárůst o více než 80 procent. Nejčastějším majitelem tabletu je třicátník se středoškolským vzděláním. Zajímavé je, že si je pořizují i důchodci. Tablety má zhruba pět procent lidí starších 60 let.

I přes rychlý růst tabletů jsou ale pořád nejpopulárnější chytré mobily. Těch se prodaly zhruba dva miliony. Nejmenší zájem je pak o čtečky elektronických knížek, kterých si Češi pořídili asi 300 tisíc kusů.

Vietnamci ukázali nový iPhone

Podle spekulací zahraničních serverů firma Apple brzy představí nový telefon z řady iPhone. Setkání s novináři se má uskutečnit 10. září. A nové mobily mají být dokonce dva. K běžnému telefonu prý přibude levnější bratříček, jehož kryt nebude kovový, ale plastový. Na jednom vietnamském webu se dokonce objevily makety obou nových telefonů. Kromě vzhledu je ale informací o nové generaci iPhonu zatím málo. Podle spekulací má mít 2 GB operační paměti a fotit v rozlišení 12 megapixelů.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka