Děrné štítky: Omlazená Siri a konec Game Page

12. červen 2012

V rubrice Děrné štítky se podíváme na budoucnost dotykových displejů mobilních zařízení, zjistíme, s jakými novinkami letos přišla společnost Apple, a zastavíme se u počítačových her, respektive pořadu České televize Game Page.

Game in Peace, Game Page…
Po 13 letech končí na České televizi pořad Game Page. Poslední díl bude odvysílán v sobotu 30. června. Podle televize je pořad příliš úzce specializovaný a nehodí se do vzdělávacího a kulturního prostředí Dvojky. Jeho setrvání ve veřejnoprávním éteru proto označila jako „nonsense“. Televize má v podstatě pravdu. I když si Game Page dokázal v průběhu let najít stálé publikum, jeho formát je ve světě všudypřítomného internetu zpátečnický. Videorecenzí se na síti povalují stovky v den vydání hry, tak proč čekat celý týden, ne-li často déle, než své závěry přetlumočí televize? Pravda internetové herní portály postrádají pořádnou dramaturgii, vtip, který ovšem i Game Page hledal často lupou, a publicistiku, která byla vítaným bonusem pořadu. Nenahraditelná ztráta to ale nebude. Každopádně Game in Peace.

I´am too old for this stuff
Pokud máte rádi retro gamesy, případně už máte nějaký pátek života na kontě a současné hry vás nebaví, můžete zavzpomínat na předpotopní pařanské začátky spolu s nejstarším herním magazínem u nás. Digitální podobu vůbec prvního vydání časopisu Počítačové hry z roku 1989 hledejte na webu oldgames.sk.

Kontrarevoluce dotykových displejů
Je to pár let zpátky, kdy jsme si nedokázali přestavit telefony bez klávesnice. Dnes už naopak často neumíme ovládat telefon s více než třemi, čtyřmi tlačítky. Americká společnost Tactus Technology chce současnou technologii dotykových zařízení posunout o kus dál. Společně s firmou Touch Revolution vyvinula displej, ze kterého se doslova vynořují hardwarová tlačítka, kdy je potřeba. Nejde pouze o tlačítka, displej dokáže vytvořit v podstatě jakýkoliv vystouplý tvar. Po použití obrysy zmizí, jako by na displeji nikdy nebyly. Podle vývojářů je pro člověka přirozené, že chce cítit odezvu na dotek, a proto se do technologie pustili. Jestli tím neztratí dotykový displej trochu svůj smysl, nechám na vašem posouzení. Technologie ale rozhodně vypadá zajímavě. Do prvních mobilních zařízení by se měla dostat už v příštím roce. Protože podobný typ displeje nemůže používat ochranné sklo, jak je dnes zvykem, není jasné, jaká bude jeho odolnost, a tedy kdy se dostane přímo do mobilních telefonů.



Siri ví a Siri poví
Jestli jste si s nadšením na podzim pořídili nový iPhone, asi vás podobně jako velkou část dalších uživatelů Applu trochu zklamal systém audio-ovládání Siri. Společnost si je jeho nedostatků vědoma a na včerejší pravidelné konferenci v San Francisku představila update. Siri nejen rozšíří svoji slovní zásobu a bude rozumět několika jazykům světa, ale její využití má být víc přímočaré a pohodlnější, což zahrnuje vedle otevírání aplikací také například sdílení statusů na Facebooku nebo Twitteru a podobně. Apple se v novém iOS s pořadovým číslem 6, které se do jeho mobilních zařízení dostane na podzim, rozloučil definitivně s Googlem, který systému outsourcoval mapy. Novým partnerem Applu je společnost TomTom, a do operačního systému je tak standardně implementována steb-by-step navigace. Konečně, chce se říct. Zbytek novinek pro letošek je spíše kosmetických, a pokud vás zajímají podrobnosti, hledejte na webu společnosti.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.