Děrné štítky: Reparát Microsoftu a domácí bitcoinomat

27. květen 2014

V Česku vyrostl první obousměrný bitcoinomat. Elektronickou měnu v něm lze dost rychle nakupovat i prodávat. Při ceně 580 dolarů za jeden bitcoin u něj asi velké fronty nebudou, ale jsou momenty, kdy by se dal podobný přístroj využít.

Reparát Microsoftu
Microsoft představil třetí verzi svého tabletu Surface. Nese označení Pro 3. Mimochodem, ne že by si někdo všiml, že tady vůbec kdy byla nějaká dvojka. No, ale nové zařízení by mělo konečně přinést společnosti uznání a prodeje, které se ani po dvou letech od první verze tabletu nedostavily.

Microsoft zkouší nový způsob uplatnění tabletu. Firma se vydala cestou maximální užitnosti, a nový Surface proto už nemá být jen tabletem, ale zařízením dva v jednom. Má nahradit jak tablet, tak notebook. Podle firmy jsou totiž tablety hezkou hračkou, ale když přijde na práci, většina lidí sáhne raději po notebooku. Nový Surface má proto větší, 12palcový displej a klávesnici, která je ovšem volitelnou součástí tabletu už od jeho první verze.

Za první tři měsíce letošního roku například Microsoft prodal podle výpočtů Guardianu přes 800 tisíc tabletů. Pro srovnání – Apple přes 16 milionů a Samsung víc než 11. Do boje o trh proto Microsoft chce brzo zasáhnout také menší verzí Surface, která má být konkurencí pro iPad Mini, ze kterého se rychle stal nejžádanější tablet od Applu.

Mimochodem podobná zařízení dva v jednom si oblíbili i Češi. Jejich prodeje letos stouply už o víc než třetinu a upozadily jak tablety, tak notebooky. Do pozitivních čísel také promluvilo ukončení podpory Windows XP, které přitáhlo uživatele do obchodů pro nový kus hardwaru.

Trochu dražší bankomat
Česko má první oboustranný bitcoinomat – bankomat, ve kterém lze elektronickou měnu nejen nakupovat, ale i prodávat. A protože se ceny elektronického zázraku mění nejen ze dne na den, ale i z hodiny na hodinu, tak je možné číhat a celkem rychle ve vhodnou chvíli nakupovat a pak zas prodávat. Cena jednoho bitcoinu se v pondělí pohybovala kolem 580 dolarů, což je tedy přes 11 tisíc korun.

03072457.jpeg

Během posledních tří měsíců spadla až k 340 dolarům a naopak se vyšplhala až k 710 dolarům za jeden, takže se na tom při troše štěstí a odhodlání a finančních prostředků stále dá i něco vydělat. Ne tedy samozřejmě tolik, jako když bitcoin začínal a stál 7 dolarů. Bitcoiny jde v Česku platit už i v několika desítkách obchodů a restaurací.

Google jedničkou
Google je letos nehodnotnější firmou světa. Agentura Millward Brown ji ocenila na téměř 159 miliard dolarů.
Google se na první místo vrátil po třech letech a odsunul z pozice nejhodnotnější značky Apple. Firmu táhne nahoru hlavně operační systém Android, který i díky masivní produkci telefonů značky Samsung zaplavil celý svět. Apple proti jejich kombinaci ztrácí, ale jeho hodnota je podle Millward Brown jen asi o 10 miliard nižší.

Na třetím místě je v žebříčku IBM, na čtvrtém Microsoft, který následují značky McDonald´s a Coca-Cola.

Dupple
Možná si vzpomínáte, že jsme před pár lety na Radiu Wave poměrně často hráli track, který byl složený ze zvuků operačního systému Windows. Podobné songy nejsou žádnou novinkou, jeden z povedenějších ze zvuků konkurenční společnosti teď vytvořil DJ MetroGnome. Dubstepová verze dost otravného zvonění ze systému iOS 7 celkem funguje a celou si ji poslechněte u nás na webu. Mimochodem přesně za týden sesbírala přes milion zhlédnutí.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.