Deset let na křídlech volavky. Vzpomínka na Dádu, kytaristu Lvmen a Ember

28. duben 2021

Když se na konci 80. let začala formovat první generace hardcore kapel, sokolovská uhelná pánev do tohoto procesu promlouvala zcela zásadně. Asi není náhoda, že kromě Prahy to byly právě velmi industriální regiony, jejichž „otrávená generace“ se rozhodla svou frustraci ventilovat pomocí rychlé, hlučné a nekompromisní hudby. Tak vznikly i kapely Stres a Svobodný slovo, které nedlouho po svém vzniku vydaly společnou kazetu. A Dáda byl od začátku u toho.

A byl to právě on, kdo stál pár let poté za vznikem jedné z nejvýraznějších emo hardcore kapel u nás – Ember. Na jejich prvním EP byla ještě slyšet zásadní inspirace tehdejší americkou hardcore scénou, následná velká deska Seven Samurai už v sobě měla o mnoho víc melodičtějších a atmosféričtějších pasáží a také svůj zcela specifický rukopis, který vystihoval bezútěšnost života ve stínu rypadel a chemiček.

Drásavé kytarové riffy, které to všechno podtrhovaly, byly naprosto autentické, a přestože sám Dáda téměř vždy hýřil skvělou náladou, kterou rozdával kolem sebe, hudba, kterou tvořil, vždy měla temnější odstíny. Plně se to pak projevilo i po jeho příchodu do Lvmen, se kterými nahrál alba Mondo a Heron.

V dalších letech se pak objevoval v projektech, za kterými stál Martin Hůla alias Bonus, se kterým ho pojilo silné přátelství. Postupně jste ho mohli vídat např. v sestavě Sporto nebo Phoenix 2, dost často vystupoval v roli hosta na různých nahrávkách a hlavně fungoval jako generátor dobré energie a čistého kamarádského přístupu.

Každý, který měl to štěstí, že s Dádou protnul svoji životní dráhu, na něho vzpomíná jako na jednoho z nejlepších lidí, kterého kdy česká scéna poznala. A všem nám hodně chybí. Jeho odkaz ale žije dál, jak v jeho hudbě, tak v tom, co v každém z nás zanechal na lidské rovině. 

Lze doplavat doprostřed zatopené pískovny se zapálenou cigaretou? Jak zní kultovní skladba od skupiny Svobodný slovo, když nemá rychlé bicí a hlasité kytary? A jak tzv. „Dadas song“ od Lvmen? Poslechněte si celý díl Modelářů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.