designSUPERMARKET 2015: 3D móda Danit Peleg, Muslin Brothers a česká jména na Fashionclash Maastricht

15. prosinec 2015

designSUPERMARKET 2015 představil zajímavý průřez současným českým i zahraničním designem. Přinášíme rozhovory o 3D kolekci Danit Peleg a novinkách dua Muslin Brothers. Zaujala nás také kooperace sesterské dvojice Daria a Maria Makeeva, čarodějnická sada od Janji Prokič nebo oživení klasické pionýrky od Playbag. Kurátoři Fashionclash Maastricht nám prozradili, podle čeho vybrali 3 české zástupce na příští ročník holandské přehlídky.

Danit Peleg: 3D tištěné plavky na objednávku

Studium na izraelské škole Shenkar ukončila Danit Peleg kolekcí vytištěnou kompletně na domácí 3D tiskárně. Celá linie byla k vidění na designSUPERMARKETu, kde jsme Danit Peleg požádali o rozhovor.

Většina současné 3D tištěné módy je pevná a tuhá. Ale tobě se povedlo vytisknout oděvy, které se pohybují a pruží podobně jako textilie. Jak jsi měkkého efektu dosáhla?
Většina současné 3D módy je vytištěná na průmyslových tiskárnách. Jsou to velké stroje, které stojí hodně peněz a dokážou pracovat jen s tvrdými plasty, které jsou velmi křehké. S domácí tiskárnou získáte řadu benefitů a jedním z nich je i možnost použití flexibilnějších materiálů. Osobně jsem použila španělské vlákno filaflex, které je k dispozici v mnoha zajímavých barevných odstínech. Další výhodou domácí tiskárny je, že ji máte doma. Můžete na ní nerušeně pracovat, a když se vám něco nepovede, jednoduše to zkusíte znova. To je něco, co si na velkých průmyslových tiskárnách nemůžete dovolit, protože tisk na nich je velmi drahý.

Ačkoliv je kolekce nositelná, existuje pouze v limitované edici jednotlivých kusů. Máš v plánu nějakou snadno reprodukovatelnou a prodejnou část své kolekce?
Právě teď pracuji na linii 3D tištěných plavek. Umožňuje mi to měkkost materiálu, který dobře kopíruje křivky lidského těla. Chtěla bych, aby lidé mohli jít na můj web, zadat své míry, vybrat si barvu svých plavek, a já jim je pak vytisknu a pošlu. Skvělé je, že v budoucnosti už nebudete potřebovat někoho, kdo vám to vytiskne. Budete mít svou vlastní tiskárnu doma. Dnes je tisk plavek nejšikovnější, protože tiskárny jsou zatím poměrně pomalé a jedny šaty mohou zabrat přes 3 hodiny času. Ale až se v budoucnosti 3D tisk zrychlí a zlepší se materiály, půjdeme jednoduše na stránku designéra nebo značky, stáhneme si věc, kterou chceme, a sami si ji vytiskneme.

Při představě, že si každý doma tiskne cokoliv, na co má zrovna ten den náladu, se nutně otevírá otázka ekologie a udržitelnosti takového přístupu. Jak je na tom 3D móda s recyklací?
3D oděvy se dají snadno recyklovat, můžete z nich udělat něco nového. V budoucnosti bude určitě možné vložit do tiskárny staré tričko a vytisknout si z něj nové. Doufám, že se k tomu dostaneme co nejdříve. Aktuálně není možné použít vytisknuté oděvy k vytvoření nových, kvalita vlákna recyklací upadá a je potřeba je použít na něco jiného. Na změně této situace ale pracuje několik společností, takže věřím, že 3D tisk oděvů bude brzy ekologičtější. V této oblasti probíhá dynamický vývoj, tiskárny se stále zlepšují a jejich cena postupně klesá. Myslím, že nejdřív se začnou běžně objevovat v kancelářích, ve školách a v dalších veřejných institucích. Pak lidé pochopí, k čemu jim mohou být dobré, a začnou je nakupovat.

Delší verzi rozhovoru si můžete poslechnout tady.

 

"suproš" byl opět super, díky skvělým designérům a organizátorům! máme radost, že jsme opět mohli být součástí kurátorsk...

Zveřejnil(a) Modeschau dne 14. prosinec 2015

Muslin Brothers: dialog s proměnlivým městem

Muslin Brothers na designSUPERMARKETu představili dvě kolekce, a/w 2015 a a/w 2016. Novější linie je reakcí na náladu a způsob života v Tel Avivu. Je pokusem o zachycení města, jeho ulice se například objevují v potiscích, které evokují vojenskou kamufláž. „Inspirovala nás například nedokončenost a improvizace, které je Tel Aviv plný. Neustále tu probíhá nějaká rekonstrukce. Pod trubku, ze které kape voda, někdo položí rostlinu v květináči a za pár let z ní vyroste strom. Na tuhle neustálou komunikaci v proměnlivém veřejném prostoru jsme chtěli navázat.“

Pro přehlídku na izraelském fashion weeku v Tel Avivu byly oděvy doplněné speciální kolekcí klobouků od české designérky Sofye Samarevy, o kterých si můžete poslechnout tu. Poslechněte si rozhovor s Muslin Brothers v originálním anglickém znění o aktuálních kolekcích a přípravách na příští umělecký projekt.

Fashionclash Maastricht 2016: Sofya Samareva, Unosto a dry milk of virgin mary

Kurátoři Fashionclash Maastricht si na designSUPERMARKET přijeli pro české talenty už podruhé. Vloni si pro svůj festival vybrali Blueberries, Barboru Procházkovou a Sofyi Samarevu. Ta se do jejich selekce dostala i tentokrát: „Sofya je opravdu výjimečný talent, je málo designérů, kteří dokážou být tak inovativní v oblasti klobouků. Navíc u ní sledujeme neustálý vývoj a je pro nás důležitá i její otevřenost spolupráci s dalšími návrháři.“ Ze šperku si Branko Popovič a Nawie Kuiper vybrali sdružení autorů Unosto: „Zaujaly nás jejich společné instalace a výstavy, ale i tvorba jednotlivých autorů Unosto. Už od minulého ročníku designSUPERMARKETu vnímáme, že Česko je v autorském šperku velmi silné.“

Třetí českou značkou, která se představí na Fashionclash Maastricht 2016, bude skupina dry milk of virgin mary, se kterou jsme přinesli rozhovor v minulé Modeschau. „Každá z designérek má ve skupině svou roli a spojuje je silný a zajímavý koncept. Je pro nás důležité, že se pouští do experimentů s materiály a hledají jejich nové využití.“ Tématem příštího ročníku festivalu Fashionclash bude „odkaz“, způsob, jakým navazujeme na svou minulost, jak nakládáme se svým lokálním dědictvím v globalizované současnosti. Poslechněte si kurátora a zakladatele Fashionclash Branka Popoviče.

Playbag: Návrat pionýrky do hor i do města

Vedle řady zajímavých návrhářských labelů na designSUPERMARKETu nechyběly designérské projekty zaměřené na oživení tradičních lokálních značek. Vedle už zavedené platformy BOTAS 66, která přibližuje městskému životnímu stylu mladých lidí klasické botasky ze Skutče, se objevil i nový upgrade jedné turistické klasiky: boty Playbot, které Aleš Loch a Jan Ševela ze značky Playbag připravili ve spolupráci se zlínskými výrobci. Jde o osvěžení a oživení klasických pionýrek: „Inspirovali jsme se trekingovými botami, jako je klasická italská pohorka nebo naše pionýrka. Jde o boty, které se dají vzít do města, do přírody i do hor. Máme 3 základní typy: unisexovou semišku, které říkáme kecka, ta je spíš do města. Pak městskou pionýrku na cruising po asfaltu nebo lehkou turistiku. Třetí model se jmenuje Kotaar, je to zimní výšlapová obuv zaměřená na treking, pojmenovaná podle toho, jak u nás říkáme kopcům.“

Značka Playbag se drží přírodních materiálů a sport a výlety patří k základním motivům, které transformuje do bot, batohů, ponožek nebo mikin. Poslechněte si rozhovor s Alešem Lochem.

 

ČESKÁ BOTA A STARÁ DOBRÁ RUČNÍ PRÁCE JSOU ZPĚTPLAYBAG vám přináší kolekci poctivých českých bot vhodných do města i pří...

Zveřejnil(a) playbag dne 30. listopad 2015

Čarodějnictví, neprůstřelné vesty a ochranné symboly: Janja Prokič a sestry Makeevy

Silné zastoupení měl na designSUPERMARKETu už tradičně šperk, nechyběla nová ani zavedená jména a kolektivy: Září, Unosto, Nastassia Aleinikava se šperky i brýlemi nebo Zorya s jednoduchou a přitom velmi efektní instalací precizních šperků na kusech rozpraskaného asfaltu. Výraznou kolekci objektů a šperků s názvem Abrakadabra představila Janja Prokič: „Je to set pro současnou čarodějnici, je to kolekce užitého designu. Obsahuje kouzelné hůlky, křišťálovou kouli, flakony na lektvary a prsteny. Z materiálů jsem volila pevné ebenové dřevo, zlato a drahé kameny. Hlavním motivem je had požírající vlastní ocas, který symbolizuje to, že k tomu, aby vzniklo něco nového, musí vždy něco starého zemřít.“

Víc si o čarodějnické kolekci poslechněte v rozhovoru, ke kterému je připojené i setkání se sestrami Mariou a Dariou Makeevovými. Daria představila kolekci vest a sukní inspirovanou ochrannými funkcemi oděvu a motivy Střední Asie. Doplnily ji kresby Marii Makeevy, které na témata ochrany, statečnosti a přátelství naznačená v oděvech volně navazují. Některé kusy už byly k vidění na výstavě Dvojí cesta v rámci letošního Designbloku. Poslechněte si rozhovory s Janjou Prokič, Dariou a Mariou Makeevou.

odkazy:
http://danitpeleg.com/
http://muslinbrothers.com/
http://fashionclash.nl/
http://www.playbag.cz/
http://www.janjaprokic.com/
https://www.facebook.com/Nostalgia-Now-222860134541442/
http://mariamakeeva.tumblr.com/

playlist:
Bladee + Thaiboy Digital – Made of Glass (Shield Gang)
Sha Sha Kimbo – Zattise, Swisha Sweet remix (Nature Toons)
Magic Fades – Wet Tech (WDIS)
Ducky – I’m Not A Player I Just (B.yrslf Division)
Copout – Contortion, Kid Antoine Remix (WDIS)
Lao – Excursión (WDIS)
Tory Lanez – In For It, Bulma Remix (Hushtags)
Dj Hotmale – Mental Sighting (Extasis Records)
Lao – Poison Scope, Yung Sherman Remix (WDIS)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka