Desiigner na své mixtape rapuje, jako kdyby na tom závisel jeho život

29. červen 2016

Z vrcholu amerického žebříčku se letos na jaře ozývaly prazvláštní hrdelní zvuky. V prosinci vydaný track Panda do té doby zcela neznámého rappera Desiignera rychle přeskočil ze SoundCloudu do rádiových rotací a na konci dubna se stal možná nejpodivnějším hitem číslo jedna za posledních několik let. Úspěch devatenáctiletého mladíka z Brooklynu je tak nevídaný, až je na něm vlastně i cosi podezřelého.

Spiklenecké teorie posiluje fakt, že za jeho rychlým nástupem na scénu stojí label G.O.O.D. Music Kanyeho Westa, na jehož letošní desce The Life of Pablo se Desiigner (a s ním i kousek Pandy) objevil. Obavy, že jde o typický příklad interpreta jednoho hitu, má rozptýlit debutová mixtape New English, která se zjevila v neděli na streamovací službě Tidal. Podle očekávání nabízí hutný trapový ajntopf s další dávkou neandrtálských výkřiků.

Desiigner musí od počátku své kariéry čelit obvinění, že svůj rapový styl bez okolků štípl současnému atlantskému králi Futureovi. Možná jsme tady skutečně svědky kulturní apropriace uvnitř hiphopové komunity – brooklynský MC s podporou velkého labelu uzme flow atlantskému undergroundovému titánovi a získá s ním komerční úspěchy, o nichž se tomu druhému může jen zdát. Desiignerova debutová mixtape New English potvrzuje, že vliv jeho atlantského kolegy je skutečně větší než jen malý, zároveň se ale od psychedelického soundu hlavního města současného hip hopu vzdaluje. Je to sice pořád trap, někdy hodně schematický a nepříliš objevný, nicméně od jižanských drogových halucinací odlišuje Desiignera smrtící, primální intenzita jeho tracků. Jestli se Future opájí vlastní melancholií, jeho newyorský epigon na New English rapuje, jako kdyby měl každou chvíli zemřít.

Ve skladbách jako Da Day či Make It Out chrlí Desiigner verše jako nervní pes, který cení zuby na narušitele svého území, a chvílemi víc připomíná legendárního rapového vzteklouna DMX. Různé hrdelní výkřiky vlastně dávají větší smysl v paranoidních kusech Roll Wit Me či Shooters než v hitové ódě na luxusní auto. New English je trap zbavený hédonismu, plný klaustrofobie a úzkosti, kterou nevyřeší ani peníze, o nichž Desiigner tak rád rapuje. A intenzitu nahrávky ještě zesilují orchestrální mezihry, při nichž se posluchač nadechne, aby o chvíli později zase spadl do opulentního trapového baroka. Žádný div, že v tracku Jet se jako doma cítí další milovník temnoty Pusha T, tedy Desiignerův šéf z G.O.O.D. Music.

03659085.jpeg

New English není o moc víc než ochutnávka věcí budoucích. Ostatně Shooters nebo Monstas & Villains jsou jen fragmenty delších tracků, které snad v celé kráse dostaneme na slibované oficiální dlouhohrající desce The Life of Desiigner. Ve stejný víkend, kdy newyorský rapper vydal svoji debutovou mixtape, se na internetu objevil i nový Futureův projekt Esco Terrestrial, a ačkoliv má lepší beaty, flow i hosty, není to lepší nahrávka. Na Desiignerovi je totiž slyšet, že rapuje, jako by na tom závisel celý jeho život. Tak nakonec možná přece jen tenhle „falešný Future“ neskončí jako typický one-hit-wonder.

Hodnocení: 80 %
Desiigner – New English (Tidal, 2016)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.