Desítky let stavů únavy a smutku můžou zmizet během pár dní, pokud budeme jíst ty správné potraviny
„Máme řadu pacientů s desítky let trvajícími obtížemi kvůli intoleranci na laktózu. Mají dlouhodobě poškozenou střevní mikroflóru. Dochází u nich k téměř zázračnému zlepšení během několika málo dnů,“ řekl magazínu Balanc Petr Hora, který se na své klinice věnuje personalizované medicíně, genomice a estetické medicíně. Moderní věda dokáže analyzovat lidský genom, potravinové intolerance a střevní mikrobiom a na základě této analýzy doporučit vhodný životní styl.
„V současné době nelze říci, že se u pacienta objeví konkrétní onemocnění s danou pravděpodobností. Civilizační choroby jsou multifaktoriální. Podílíme se na nich sami naším životním stylem a stravováním, vliv má i životní prostředí.“ Personalizovaná medicína je šitá na míru danému pacientovi. V tomto případě používá kombinaci prediktivní genomiky, vyšetření střevního mikrobiomu a vyšetření potravinových intolerancí.
Pacientům a pacientkám pak doporučí životosprávu na míru. Co a jak často jíst, jak se hýbat, čím zlepšit kvalitu spánku. „Jsme schopni analyzovat množství a poměr rychlých a pomalých svalových vláken, případně jednotlivé typy kolagenu. Sportovci umíme říci, zda bude dobrý útočník, nebo obránce, dobrý sprinter, nebo vytrvalec. Rizika pro kloubní či šlachová onemocnění či poranění.“
„Když nám je část týdne špatně, máme málo energie nebo jsme smutní, až depresivní, tak v některých případech za to mohou potraviny, které jsme snědli. Ale bohužel již před několika dny. Špička protilátek nastává s odstupem dvou až tří dnů.“ Pod pojmem potravinové intolerance se skrývá několik různých analýz. Doménou současné alergologie jsou alergie patřící do třídy IgE imunoglobulinů, které způsobují reakci téměř okamžitou. Něco sníte a v řádu sekund nebo minut je vám špatně. Máte kopřivku, začnete otékat. Mezi laiky se pak hovoří o tzv. potravinových intolerancích, ty nelze poznat v řádu minut.
„Vyšetření mikrobiomu je doplňkem. Dokážeme ho poměrně účinně a v relativně krátkém čase změnit. Potřebujeme na to zhruba tři měsíce. Změna umožní pacientům velmi rychle pocítit některá naše doporučení.“ Překvapením jsou prý pro mnohé potraviny, které nevědomky jí mimořádně často, a přitom ne všem prospívají. Třeba právě mléko nebo vejce.
Pusťte si Balanc o personalizované medicíně, genomice a životním stylu na míru.
Související
-
Co se stane, když zdraví lidé nejedí lepek nebo jiné běžné složky potravin? A co jíst ve vedru?
„Když budete jíst lepek, může vám uletět pinďour,“ dělají si v seriálu South Park legraci z trendu hystericky se bílkovině vyhýbat. Jaké potraviny ale opravdu způsobují...
-
Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí o dietách, které držíme ze strachu
Koho nikdy s novým rokem nenapadlo změnit jídelníček, držet nějakou dietu nebo aspoň částečně změnit svůj životní styl včetně obživy, ať první hodí kamenem. S výživovými...
-
Přehnaně zdravým životním stylem až k mrtvici. Zpověď lifehackera Tomáše Baránka
„Ležel jsem na jipce a myslel jsem si, že prožívám poslední chvilky svého života. Pořád jsem se ptal doktorů, zda umřu.“
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka