Deska i videoklip roku, Kuba Kaifosz alias Lazer Viking má za sebou úspěšnou hudební sezónu

2. květen 2023

Hudebník Kuba Kaifosz aka Lazer Viking má za sebou úspěšnou sezónu. Za loňskou nahrávku Tunnel Vision získal cenu české hudební kritiky Apollo v kategorii Deska roku. Nominaci proměnil také v hudebních cenách Anděl se skladbou Yr Body v kategorii Videoklip roku. „Dostat ocenění za desku roku je pro mě splněný sen. Nominovaný jsem byl už hodněkrát, ale nikdy jsem neproměnil. Už jsem si říkal, že to třeba jednou za třicet let dostanu za zásluhy,” žertuje Kuba Kaifosz.

Získat ocenění za desku roku pro něj bylo zásadní zejména s aktuálním albem Tunnel Vision. „K této desce mám dost specifický vztah. Rozhodl jsem se ji udělat úplně jinak než všechno, co jsem dělal dvacet let předtím. Pracovat s jinými nástroji i jiným přístupem k textům. Do jisté míry to bylo jako úplně poprvé. Což jsem hrozně potřeboval, protože jsem byl vlastně dost unavený. Mezitím jsem dokonce jednu desku nahrál a nevydal,” popisuje Kaifosz.

Za důležité ovšem považuje i ocenění videoklip roku. „Pracovali jsme na něm společně s mou nejlepší kamarádkou, režisérkou Jay Walker. Byl to první projekt, který jsme spolu dělali. Známe se skoro deset let, ale nikdy jsme nenašli přesně to, co bychom spolu měli udělat. Když jsme dostali nápad na tento klip, věděli jsme, že to musíme udělat my dva. Nakonec jsem do toho zapojil i svou mámu a tátu, který poskytl obrazy a sochy,” uzavírá Lazer Viking.

Je kapela Wild Tides oficiálně zpátky na scéně? Jak reagovala veřejnost po předávání hudebních cen Anděl? A ve které z nových kapel si Kuba Kaifosz poprvé vyzkouší roli mimo střed pódia? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.