DESKA TÝDNE: Album jako historicko-socioekonomická přednáška v podání Field Music

8. leden 2020

S tématem války se Field Music střetli už jednou. V roce 2016 pracovali s duem Warm Digits na soundtracku k filmu Asunder, který byl jednou z řady věcí připomínajících sté výročí I. světové války. Vybídnuti Imperiálním válečným muzeem v Londýně tentokrát stvořili hudební pásmo, které není tradičním vzpomínáním na sto let staré události. Je neobvyklým zamyšlením nad okamžiky, které měly přímou souvislost s tehdejším děním, ale svou stopu často zanechaly až do současnosti.

Téměř dvacetiskladbová mozaika tak referuje o německém nesplaceném válečném dluhu, ženských hygienických potřebách, o řízení letového provozu, ultrazvuku nebo operativní změně pohlaví. Pod haldou informací a ještě zajímavějších konsekvencí hraje hudba bohužel tu a tam pouze doprovodnou úlohu.

Nabídku Imperiálního válečného muzea v Londýně ke zpracování impulzů I. světové války na dění ve světě do rockového recitálu nemohli ryzí intelektuálové Field Music odmítnout. Ponořili se do studia materiálů a už na začátku minulého roku přišli koncertně s pásmem netradičních písní. Vždyť první singl Only in a Man's World zpracoval příběh firmy z amerického Wisconsinu, která začala na válečná bojiště prvního světového konfliktu dodávat menstruační vložky.

Field Music - Making a New World

„Při zkoumání vývoje hygienických vložek mě překvapilo, jak málo se reklamní politika v této oblasti za století změnila. Stále se nese v duchu ‚nemluvme o tom příliš hlasitě, ale tady je perfektní produkt, který vás udrží v klidu, když se vám dějí ty odporné, špinavé věci‘,“ vysvětluje pozadí singlu David Brewis. A dodává rozčíleně: „Jak to, že tahle běžná věc, která se měsíc co měsíc děje několika miliardám žen a na níž je závislé přežití lidstva, je i po sto letech považována za něco špinavého? A navrch je více zdaněna než žiletky?!“ Podobným způsobem kapela na novince rozebírá dalších deset témat.

Textové a faktické propletence na novince Field Music jsou řádně rozvětvené. Autoři rádi zkoumají vlivy sto let starých akcí nebo vynálezů na dnešní dění a tahle historicko-socioekonomická exkurze je vlastně na Making a New World nejzajímavější. Autoři si toho jsou vědomi, a tak v několika pasážích novinky ustoupí hudba záplavě informací a dostane se na druhou kolej. Na jednu stranu se jedná o pochopitelný protiklad k předchozí desce Open Here, která doslova přetékala opulentními aranžemi, na straně druhé, kdo nepřistoupí na koncepční hru a chce po Field Music muziku, bude uspokojen pouze částečně.

Ale abychom nebyli nespravedliví, tam, kde se písničky nenechaly zatlačit do rohu, pětice znovu dokazuje svou výjimečnost. Coffee or Wine zase suverénně nastupuje na opuštěnou cestu intelektuálního poprocku Talking Heads nebo XTC, Between Nations je barokním popem v tom nejlepším britském balení a Only in a Man's World je funkem, který už poněkolikáté, ale přesto svojským způsobem připomene funkového génia Prince. Making a New World je zajímavou přednáškou, umně zabalenou do podoby popového alba. Tak je nutné novinku brát a na čistě hudební hody si chvíli počkat. Vzhledem k potenci autorů je pravděpodobné, že doba čekání nebude zas tak dlouhá.

Field Music – Making a New World (Memphis Industries; 2020)

Odkdy víme, že jsou Field Music čistokrevní intelektuálové, jakou podobnost má Deska týdne s deskou Lament Einstürzende Neubauten a kolik muzikantů natočilo Making a New World? Poslechněte si audioverzi aktuální Desky týdne!

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.