Deska týdne: Bez hněvu a výčitek. Sharon Van Etten se vrací v životní formě

23. leden 2019

Čtyři roky od vydání poslední desky Are We There byly pro Sharon Van Etten obdobím radikálních změn. Vrhla se do nového, konsolidovaného partnerského vztahu, stala se matkou, začala hrát ve filmech, a navíc se vrátila do školy, kde začala studovat obor psychologický poradce. Jak všechny tyto zásahy do života zvládla? O tom nám podává strhující zprávu na novince Remind Me Tomorrow.

Úvodní kousek Remind Me Tomorrow nazvaný I Told You Everything působí jako ubezpečení partnera, že vše, co Sharon aktuálně prožívá, jsou věci, na které ho přece už dávno upozorňovala. Na rozdíl od výlevů minulých desek bez hněvu nebo výčitek. Van Etten se na páté řadovce prezentuje v nové poloze. Poloze osobnosti, která má svůj život pod kontrolou, raduje se z pozitivní přítomnosti a i na komplikovanou minulost se dokáže náhle dívat s pochopením.

Sharon Van Etten – Remind Me Tomorrow

Zažitá představa o mladých maminkách je ta, že něžně pečují o své sladké ratolesti, a když jim zpívají, tak jedině něžné ukolébavky nebo rozpustilé dětské písničky. Jenže realita je někde trochu jinde. Děti brzy začnou živelně objevovat svět a většinou je to matka, která musí dát vztahům uprostřed rodiny jasné kontury. Musí být energická, iniciativní. A přesně taková je i nová deska americké písničkářky z New Yorku. Zapomeňme tedy na nálepku „písničkářky folkové tradice“. Základním nástrojem nové desky není kytara, ale syntezátor Jupiter 4, kterému Van Etten věnovala stejnojmennou skladbu.

Nepořádek dětského pokoje na obalu alba bude mnohým rodičům povědomý. Sharon tuto domácí momentku na přebal desky neumísťuje, aby ji posluchači litovali, jedná se svým způsobem o dopravní značku, která všechny změny slyšitelné od prvního taktu uvádí do jasných souvislostí.

S dítětem přichází, chtě nechtě, vzpomínky na vlastní mládí. Osmdesátková retro elektronika v Seventeen pohání písničku k euforickému vzpomínání na New York City, sentimentální Malibu, kterou bychom v kytarové aranži mohli zařadit na tracklist předchozích řadovek, má s vřele elektronickou podobou náhle jiné, pozitivní vyznění. Aranžérské změně přitakal i zkušený producent John Congleton, který už pomohl mnoha současným interpretkám, od Lany Del Rey přes St. Vincent až po Angel Olsen.

„Netuším, jak tohle celé skončí,“ zakončuje autorka albové pojednání v závěrečné Stay. Jako by tato nejistota vyburcovala zpěvačku k rozhodnému kroku vzít život pevně do vlastní režie. Sharon Van Etten v sobě objevila hráče a nová deska je důkaz toho, že s příchodem všech životních změn má chuť se do hry s vervou pustit.

Deerhunter, The Twilight Sad, James Blake, … Začátek roku se nese ve znamení silných desek. Jakou roli mezi nimi hraje novinka písničkářky Sharon Van Etten? Poslechněte si recenzi.

Sharon Van Etten – Remind Me Tomorrow (Jagjaguwar, 2019)

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.